Innovació

La Unió Europea escull Viladecans per impulsar un projecte de transició energètica

El municipi rebrà 4,2 milions d'euros per finançar el Vilawatt

European Week of Regions and Cities 2016

European Week of Regions and Cities 2016 / © EU/UE (© EU/UE)

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VILADECANS

Viladecans ha estat escollida per la Unió Europea, juntament amb París i Göteborg, per a impulsar tres projectes innovadors sobre transició energètica. En total, la iniciativa Accions Urbanes Innovadores, ha seleccionat 18 projectes dels 378 presentats en quatre àmbits d'actuació.

El projecte presentat per Viladecans consisteix en la creació d'una nova estructura formada per ciutadans, empreses i Ajuntament, que constituirà un operador energètic integral amb l'objectiu d'aconseguir una gestió energètica més eficient.

Aquest operador promourà la capitalització dels estalvis per finançar la rehabilitació energètica integral dels edificis i treballarà per enfortir l'economia local amb la posada en marxa d'una moneda local, el ‘Vilawatt’.

La Unió Europea ha valorat que el projecte sigui “innovador i experimental” per introduir “solucions per millorar l'eficiència i reduir la dependència de les energies fòssils”, així com també “la involucració activa de la ciutadania en la iniciativa”.

Es preveu posar en marxa el projecte a principis de 2017 i el seu desenvolupament contempla una durada de 36 mesos, amb una inversió de 4,2 milions d'euros per part de la Unió Europea, fet que suposa el 80% del seu cost total.

El projecte serà desenvolupat per un consorci del que formen part l'Ajuntament i socis públics especialistes en la matèria com l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, que participarà en la definició i implementació de l'operador energètic local, i l'Institut Català de l'Energia, que ajudarà a definir el model de contracte d'estalvi energètic.

També formen part del projecte empreses de l'àmbit privat com Ubiquat Tecnologies, que co-dissenyarà la moneda energètica local, i Gespromat, que aportarà experiència en la gestió de la mediació social i els aspectes legals, financers i tècnics relacionats amb la renovació d'edificis.

Per la seva banda, la consultora energètica local EGM s'encarregarà de l'estudi i anàlisi de dades per crear un sistema d'informació energètica, i l'associació LIMA, entitat que fomenta la construcció sostenible, aportarà la seva experiència en disseny constructiu de baix impacte ambiental.

INICIATIVA EUROPEA

L'objectiu del programa Accions Urbanes Innovadores és experimentar iniciatives, que puguin ser replicables, a partir d'idees “audaces, desenvolupades en comunitat i orientades a resultats, que no s'hi hagin provat fins al moment per fer front a desafiaments connectats i estudiar així com responen aquestes idees davant la complexitat de la vida real”.

Els quatre àmbits de treball de les propostes han estat, a més de la transició energètica, la lluita contra la pobresa urbana, la integració de migrants i refugiats, i la generació d'habilitats laborals.

Viladecans ha estat una de les quatre ciutats espanyoles, d'entre les 72 que es van presentar, seleccionada pels seus projectes en la primera convocatòria del programa. Les altres ciutats han estat Barcelona, Madrid i Bilbao.

Notícies relacionades

El municipi de Viladecans és, de fet, el de menys població dels 18 escollits. Això el situa “en el pla de rellevància d'altres grans ciutats europees com Milà, Anvers, Viena, Torino o Rotterdam, a més de les ja citades París, Göterborg, Barcelona, Madrid i Bilbao”, asseguren des de l'Ajuntament.

Més notícies de Viladecans