A fons

¿Què és l’alcohol isopropílic, el teu nou aliat en la neteja de la llar?

El truc infal·lible per eliminar qualsevol taca groga dels coixins

¿Què és l’alcohol isopropílic, el teu nou aliat en la neteja de la llar?

Pexels / Cotton Bro

2
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

L’alcohol isopropílic, també anomenat isopropanol, es fa servir per a diferents finalitats, però les més habituals són les relacionades amb la neteja i la desinfecció. ¿És la primera vegada que sents aquest producte? Si és així, pren nota, perquè es pot convertir en el teu aliat per netejar casa teva a fons.

Notícies relacionades

Gràcies al seu poder desincrustant, treu el greix i l’oli a la primera. També és ideal per a superfícies on solen quedar marques o empremtes, ja que les elimina. S’evapora molt ràpidament, així que no deixa restes ni fa danya les peces dels equips electrònics. A més, és útil per netejar els vidres o miralls, les persianes i els terres.

Això, sí, una cosa que has de tenir molt en compte a l’hora d’utilitzar aquest tipus alcohol és que es tracta d’un compost químic, que, a més, és altament inflamable, de manera que és fonamental utilitzar-lo amb compte. Et donem totes les claus de l’alcohol de neteja.

¿Què és l’isopropanol?

L’alcohol isopropílic no és un alcohol etílic com el que es ven als supermercats, farmàcies i drogueries, sinó que es tracta d’un compost químic que també rep altres noms, com isopropanol, propanol o AIP, entre d’altres. Les principals característiques d’aquest producte és que és incolor i té una olor forta, tot i que la seva aroma pot variar segons la substancia amb què es dilueixi o el producte que contingui aquest tipus d’alcohol.

 ¿Com s’ha d’utilitzar l’isopropanol?

Abans de res, t’has de posar guants de neteja quan utilitzis l’isopropanol. Al ser un compost químic, pot irritar la pell, sobretot si no està diluït amb altres substàncies. Tampoc l’inhalis, ja que podria danyar les vies respiratòries.

Aplica una petita quantitat de producte en un drap humit quan vulguis netejar un objecte o una superfície. Si l’utilitzes per netejar una peça de roba, aplica’n una mica directament sobre la tela i deixa que l’alcohol actuï abans de posar-la a rentar.

Posteriorment, passa un drap sec de cotó o paper de cuina sobre la superfície o l’objecte netejat per treure-li brillantor. Aquest pas l’has de fer ràpidament, ja que el producte s’evapora molt ràpid. Per sort, no deixa cap empremta ni marca.

Al ser un compost químic inflamable, no només cal anar molt amb compte quan es fa servir, sinó també on s’emmagatzema. El més convenient és mantenir el producte ben allunyat de fonts de calor.

Altres usos del propanol

L’alcohol isopropílic té altres usos més enllà de la neteja. En farmàcia i medicina es fa servir per conservar mostres biològiques i en productes de cosmètica serveix per evitar que facin espuma. És el cas dels tònics, mascaretes o purificants.

A la indústria de l’automoció s’utilitza com a additiu del combustible. A més, té efectes descongelants i és útil per evitar que es congeli l’aigua del vehicle quan fa molt fred.

Així mateix, aquest tipus d’alcohol també serveix com a dissolvent en pintures o tints, i com a solvent en resines i olis essencials.