Plagues
¿Com és la rata negra de Barcelona?
Aquest animal és transmissor de malalties com la pesta bubònica

S’ha tornat un costum agafar el metro o tren a Barcelona i veure com petits rosegadors surten de les seves coves i es deixen veure per les vies o escales, o anar caminat de nit pels parcs i veure com entre les escombraries treuen el cap i aprofiten l’absència humana. El que no és tan comú i a simple vista impacta negativament és veure aquests rosegadors passejar-se per les façanes dels edificis o els arbres, com desgraciadament s’ha vist a Sant Andreu, a les Corts o Arenys de Mar.
A la ciutat barcelonina trobem dues espècies de rates: la grisa i la negra. La primera depèn de l’activitat humana per a la seva supervivència, en canvi, la segona és més independent i viu en els arbres de fulla perenne on s’alimenta de pinyes, fruits i en el cas que tingui sort, dels ous que trobi en nius d’ocells.
L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP) va denunciar que els efectes de la pandèmia i les últimes restriccions a l’ús de raticides han provocat que les rates se sentin ‘més lliures’ als carrers de les grans ciutats i en el camp. Joaquim Sendra, president de l’ADEPAP, considera que «el creixement real de les rates està entre un 15 i un 20%. I el veure’n més suposa un increment d’un altre 15 o 20%. Aquesta suma transmet la percepció que hi ha un 30 o un 40% més de rates de l’habitual».
¿A què es deu aquest increment?
Durant la crisi de la covid aquests rosegadors van haver d’espavilar-se i sortir dels seus caus per buscar menjar als carrers, als restaurants i llocs absents d’éssers humans. «No hi érem i, per tant, es van acostumar a ocupar aquest espai, les rates ja no ens tenen tanta por i, com que s’han acostumat a ocupar-lo, poden conviure amb nosaltres amb molta més normalitat que abans».
A això se li suma la regulació imposada per la Unió Europea que ha restringit l’ús de productes biocides, ja que molts individus en feien un ús irresponsable i excessiu. Quim Sedra comprèn la regulació però creu que aquestes no haurien d’aplicar-se en els especialistes sobre el tema perquè «coneixen perfectament com atacar les plagues de manera completament segura per al medi ambient i per a les espècies que no són objectiu».
La rata negra està considerada com una de les 12 plagues que amenacen Barcelona, per la qual cosa la seva presència ha de ser controlada professionalment, ja que aquest animal és transmissor de malalties com la leptospirosi, la toxoplasmosi, la malaltia de Weil, la pesta bubònica o l’hantavirus. Per si no fos suficient, també poden propagar malalties zoonòtiques, és a dir que es transmet d’animal a persona i viceversa.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- ASSUMPTES PROPIS Vicenç Fisas, analista de conflictes i processos de pau: "La por de Rússia és fabricada"
- FICAR LA POTA La Kiss Cam i el judici final
- Una Alemanya heroica resisteix i jugarà contra Espanya
- MotoGP Márquez torna a guanyar amb el mateix truc de Tailàndia
- ESCALADA Alberto Ginés frega el cel amb una plata a la Copa Mundial