Un curset amb ganxo

Els gruers van a classe de seguretat viària

El Servei Català de Trànsit ofereix cursos de prevenció d'accidents a conductors professionals

Dos mossos imparteixen el tema amb vídeos impactants i apel·lant a les emocions

zentauroepp48080986 trfico cortadellas190512174153

zentauroepp48080986 trfico cortadellas190512174153 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Una quinzena d’homes seuen al voltant d’una taula de juntes. No hi ha cap dona. Tots van amb roba de feina cridanera i amb bandes reflectores. Són gruers i assisteixen a un curs de seguretat viària i prevenció d’accidents organitzat pel Servei Català de Trànsiti impartit per dos membres dels Mossos d’Esquadra. Cap dels alumnes sap que el 2013 van morir 18 gruers atropellats a Espanya i que aquest repunt de víctimes va motivar l’elaboració d’un protocol amb recomanacions de seguretat per a aquests treballadors, que és la base del curs.

“Vosaltres treballeu les 24 hores del dia i quan arribeu a auxiliar una personano només us heu de protegir vosaltres, sinó també el qui us espera amb el seu cotxe avariat”,explica Jordi Aguilar, cap dels Mossos i un dels dos formadors. “És que hi ha gent que es passeja pel voral com qui va pel Carrefour”, diu un dels conductors d’una empresa d’assistència. I els seus companys assenteixen. Tots coincideixen que han de posar els assistits fora de perill.

Compartir experiències

La classe promet. L’objectiu és que tots parlin i comparteixin experiències. Els dos col·lectius, gruers i mossos, es veuen moltes vegades a l’asfalt. “L’objectiu de la classe és fer-los reflexionar, però també tocar les emocions”, comenta el mosso Pablo Gil, l’altre formador. Entre els dos agents expliquen moltes coses ja sabudes, però també altres de noves. Com on col·locar la grua, davant o darrere del cotxe avariat; si cal portar sorra per cobrir una taca d’oli perquè una moto no rellisqui després; si poden circular pel voral amb els llums taronges encesos quan van a un accident i hi ha embús. “I tant que podeu, i teniu dret de pas”, indica un dels mossos, cosa que obre el debat sobre si els llums espurnejants han de ser taronges o blaus.

“Els llums taronges ja no els respecta ningú. És normal perquè pot ser un camió que neteja el voral”,comenta un altre gruer. I els altres assenteixen. Tots prefereixen portar llums blaus “com les ambulàncies, els bombers i la policia”.

Vídeos impactants d’accidents

Notícies relacionades

En la classe de dues hores hi ha moments que deixen empremta, com l’emissió d’un vídeo dur: un cotxe està sent assistit per una grua i una parella de mossos quan de sobte un camió xoca contra els dos agents, que salten pels aires. Un altre vídeo planteja un joc d’observació que els demostra que qualsevol mínima distracció impedeix veure el que passa davant del teu parabrisa i retarda la frenada fins a 300 metres. I, és clar, sorgeix el mòbil, que tots els gruers utilitzen per treballar.

A l’acabar la classe, els alumnes apunten en un paper, per portar-lo al seu cotxe, quin hàbit canviarien a partir d’ara al volant. Tots coincideixen: no utilitzar el mòbil. Acaben de llegir projectat el missatge final del curset: “La seguretat és el primer per a tu. A casa t’esperen”. La sortida recorda aquell “aneu amb compte allà fora” que deia als seus homes el sergent de la sèrie policíaca ‘Canción triste de Hill Street’.