Reunió entre Foment i la patronal de la VTC

Els taxistes mantindran la vaga fins a veure què acorda Foment amb la patronal de les VTC

Tensa expectació a les portes del Ministeri de Foment en un passeig de la Castellana que compleix 24 hores de bloqueig

La patronal dels cotxes d'Uber i Cabify, Unauto, es declara sorpresa per "la debilitat del Govern espanyol amb els radicals del taxi"

taxistas-portugueses-se-unen-en-madrid

taxistas-portugueses-se-unen-en-madrid
undefined44500172 madrid  31 07 2018  economia segunda jornada de huelga de ta180731145400

/

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els taxistes no desconvocaran la vaga indefinida, almenys fins a conèixer com acaba la reunió que aquest dimarts manté el secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, amb els representants del sector de les VTC, Eduardo Martín, president d’Unauto, i José María Goñi, president d’Unauto Catalunya.

A les portes del Ministeri de Foment, al passeig de la Castellana de Madrid, hi continuen concentrats prop de 2.000 taxis, que acaben de complir 24 hores de bloqueig d’aquesta estratègica artèria de la ciutat. Els congregats esperen amb expectació el resultat de la reunió. 

Alguns taxistes congregats al passeig de la Castellana han passat la nit en tendes de campanya. / AUTOR FOTO (FONT)

"No farem assemblea fins a veure com acaba la reunió amb les cuques", explica castissament el taxista madrileny Raimundo Gómez. En l’argot taxista de la ciutat anomenen ‘cuques’ als cotxes d’Uber i Cabify, "perquè són negres i surten per tot arreu", diu aquest veterà del volant.

Indignació d’Unauto

Els representants d’Unauto han volgut fer un pronunciament públic i indignat a les portes de la sala on s’anaven a reunir amb el número dos de Foment. "El taxi menteix sistemàticament i fa xantatge. Vol eliminar vilment la competència dels VTC, un sector que implica 15.000 famílies. Lluitarem perquè puguin viure”, ha declarat el president d’Unauto, Eduardo Martín.

Pie de foto / AUTOR FOTO (FONT)

El català José María Goñi, per la seva part, ha explicat que arriben a la reunió "sorpresos pel fet que el Govern espanyol hagi arribat a un acord amb els sectors més radicals del taxi. Venim a fer veure que és possible la convivència de taxis i VTC en un mercat que està en expansió".

Unauto Catalunya demanarà una comissió específica del Parlament que estudiï el sector. Eduardo Martín, per la seva part, se centra a exigir al Govern espanyol "que no cedeixi al xantatge" dels que Goñi titlla de "sectors més radicals del taxi”.

Pie de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Els dos representants patronals, que asseguren representar un col·lectiu d’autònoms "que cotitza a Espanya, i molt més que els taxistes", demanaran "seguretat per als nostres treballadors, petits autònoms que tenen dret a guanyar-se el pa. ¡La violència s’ha d’acabar de manera immediata!", ha clamat Martín.

Unauto ha portat a la reunió un dictamen jurídic segons el qual totes les llicències atorgades al sector VTC "són vàlides i tenen eficàcia plena". El dictamen conclou, a més, que no s’ha violat la proporció 1/30 entre taxis i vehicles VTC, i que, si en alguns casos aquesta ràtio es veu alterada, "ja no és possible retirar llicències que en el seu moment van ser obtingudes legítimament".

El PP ha intervingut en el conflicte a través de la seva dirigent Dolors Montserrat. "¿On és el ministre de Foment, on és el president del Govern espanyol?", s’ha preguntat l’exministra de Sanitat, que creu que a Pedro Sánchez no "el preocupa la mobilitat dels ciutadans, perquè és un assumpte que ell "ja té resolt amb el seu Falcon i el seu helicòpter per anar a concerts".

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha fet declaracions des de Sevilla mostrant-se esperançat en una ràpida desconvocatòria de la vaga i apel·lant a la responsabilitat dels taxistes: "Que ens permetin treballar", ha demanat.

Suport portuguès

Notícies relacionades

Després d’una nit d’acampada i cansament, els taxistes congregats a Madrid han rebut amb alegria aquest matí l’arribada de quatre taxis portuguesos que s’uneixen al bloqueig de la Castellana. Ho fan "en solidaritat amb els companys d’Espanya, que tenen el mateix problema que a Portugal", ha explicat un d’aquests taxistes, Paulo Fernandes. Rodolfo Melo, Carlos Morate, Antonio Costa i Paulo Fernandes han fet de nit més de 700 quilòmetres des de les seves respectives cases a Lisboa i Porto per arribar a la concentració de Madrid.

No han dormit gens, però estaven feliços rebent aplaudiments a l’esquena dels seus col·legues madrilenys, que han obert l’atapeïda quíntuple filera que tapa el passeig perquè arribin fins a les portes de l’enorme complex dels Nous Ministeris.

Temes:

Uber Taxis Cabify