SEGURETAT VIÀRIA

Trànsit impulsa una campanya perquè els viatgers es cordin el cinturó als autocars

No utilitzar-lo multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals en cas de bolcar o d'un gir brusc del vehicle

Després de l'accident de Freginals, en què cap víctima el portava, la Generalitat ha reforçat les accions de conscienciació

george lamberis youtubecom vimqfqwowds / periodico

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa

La imatge del’autocar bolcat a l’autopista AP-7 a Freginals (Montsià) amb 13 joves mortes es manté en el record. Cap d’elles no portava el cinturó cordat, malgrat que és obligatori per a tots els viatgers. Des d’aleshores, la Generalitat ha dut a terme diferents iniciatives per conscienciar la ciutadania de la importància d’aquest element de seguretat passiva. Ara, el Servei Català de Trànsit (SCT) arrenca una nova campanya amb el lema: "Passatgers segurs, a l’autocar també."

"Hi va haver un abans i un després de Freginals", ha dit aquest dijous en la presentació la directora del SCTMaria Eugènia Domènech, que ha recordat que, no obstant això, l’autocar continua sent el vehicle amb menys sinistralitat. La responsable de seguretat viària del Departament d’Interior ha insistit que hi continua havent un percentatge molt petit de ciutadans que creuen que el seu ús és prescindible.

200 euros de multa

Però, ha revelat Domènech, no utilitzar-lo multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals si el vehicle fa un gir brusc o bolca. A més, el seu ús indegut està sancionat amb 200 euros de multa, que recauen sempre en el passatger, com en el cas d’un taxi.

Alguns estudis adverteixen que l’obligatorietat de portar ben posat el cinturó als autocars no està assumida per la majoria de la població. Per aquesta raó s’emetrà un breu vídeo durant el trajecte de les línies regulars, discrecionals o escolars dels vehicles de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransports de Viatgers (FECAV), que agrupa 160 firmes del sector, el 80% de les que donen servei a Catalunya.

Vehicles més segurs

El seu president, José María Chavarría, ha aprofitat per destacar la professionalitat dels conductors que s’encarreguen d’aquests trajectes. Ha afegit que la tecnologia també ha permès que els vehicles cada vegada siguin més segurs. Els avenços en els sistemes de frenada o el control dels pneumàtics són alguns exemples, ha prosseguit Chavarría.

Tant ell com la directora de Trànsit han estat acompanyats deldirector general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa. Tots han compartit la necessitat que els passatgers siguin conscients de la importància de ser responsables de la seguretat amb el cinturó.

Equipatge al maleter

Notícies relacionades

Més enllà del cinturó, en el vídeo creat per Trànsit es revisen altres mesures de seguretat per evitar sinistres, com situarl’equipatge al maleter del vehicle. Les poques pertinences que siguin a l’habitacle de l’autocar s’hauran de situar a les safates superiors, sense que sobresurtin ni puguin caure. Les figures animades que apareixen en les imatges exposen molt gràficament que en cas contrari poden colpejar el cap.

Dues coses més que es recorden són la necessitat de no distreure el conductor parlant-li mentre circula, així com evitar quedar-se dempeus quan el vehicle ha arrencat.