OFENSIVA CONTRA UBER I CABIFY

La vaga dels taxistes torna a deixar sense servei tot Espanya

Els sindicats més radicals proposen convocar una vaga indefinida a partir de dimarts

El sector majoritari vol seguir negociant perquè Foment ampliï el decret contra els VTC

zentauroepp41120744 madrid 29 11 2017 manifestaci n de taxistas en madrid  image171129130047

zentauroepp41120744 madrid 29 11 2017 manifestaci n de taxistas en madrid image171129130047 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La nova vaga de taxis ha tornat a deixar sense servei aquest dimecres totes les grans ciutats espanyoles. Als carrers, la protesta contra l'excés de llicències de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) gestionades per Uber i Cabify s'ha concentrat a Madrid, on uns 5.000 taxistes arribats de tot Espanya han ocupat el centre durant més de cinc hores. 

Unes 500 persones s'han quedat a la plaça de Neptuno una vegada acabada la manifestació desafiant la policia amb una seguda que s'ha prolongat fins a les sis de la tarda. El fred i la inacció policial han portat els sindicats més radicals (Antaxi, Elit Taxi i Caracol), els que havien cridat els taxistes a quedar-se, a desconvocar la seguda. A canvi, han acordat cridar a una vaga indefinida a partir de dimarts. Asseguren que tenen el suport de la majoria. Almenys a Madrid.

Divisió en el col·lectiu

El final de la massiva manifestació ha posat de manifest la divisió entre el sector majoritari, que aposta per manifestacions pacífiques i la negociació contínua, i els que volen aturar el sector fins que el Govern cedeixi.

Miguel Ángel Leal, president de Fedetaxi, l'associació que agrupa el 70% del gremi, ha fet una crida perquè s'acabés la marxa a l'hora prevista. "L'objectiu d'avui no era arribar a cap solució. Alguns estan enganyant els companys perquè rebin pals per res", ha advertit davant el temor que la policia actués. 

Els representants dels taxistes s'han reunit únicament amb el grup parlamentari d'Units Podem. Ni el PP ni ningú del Govern ha acceptat rebre'ls.

El Ministeri de Foment prepara un decret que conté algunes millores com la prohibició de transmetre les llicències de VTC durant els dos primers anys però que el sector considera molt insuficients. Després de les últimes converses mantingudes, Fedetaxi espera que el Govern accedeixi a "ampliar" el seu contingut, perquè el que l'Executiu descarta completament és limitar les llicències que s'estan concedint per via judicial i que els taxistes calculen que poden arribar a ser 10.000.

Notícies relacionades

"El Govern no pot anul·lar les decisions judicials", ha insistit el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en declaracions als passadissos del Congrés.

Agressions a la competència

Els incidents no s'han circumscrit al final de la manifestació. Unauto, l'associació amb més representació en el sector dels VTC, ha denunciat actes vandàlics contra desenes de vehicles d'aquesta mena a Madrid i Barcelona, així com agressions a conductors. El president d'Unauto, Eduardo Martín, ha explicat que "des de primera hora del matí" desenes de vehicles VTC han patit "desperfectes considerables per actes violents" als carrers. Martín ha assegurat que un conductor ha sigut traslladat en ambulància a un hospital de Barcelona, després de patir una agressió que li ha causat una "ferida amb sang" al cap.