El Tour 2012 Sobresalt en la jornada de descans

Un modest ciclista francès activa les alarmes del dopatge

La policia deté Di Gregorio, 35è de la general, després d'una investigació de més d'un any

Un fotògraf fa una instantània del camió de l’equip Cofidis, ahir.

Un fotògraf fa una instantània del camió de l’equip Cofidis, ahir. / AFP / PASCAL PAVANI

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Tour no se sobresalta per l'explosió que acompanya el moviment dels pedals de Bradley Wiggins, Wiggo, el mallot groc, en les contrarellotges. Ni gairebé per les caigudes, els abandonaments i els ferits, com Alejandro Valverde. Tampoc ho fa pel que pugui passar avui i demà en les dues jornades a través dels Alps. La ronda francesa s'estremeix quan creu endevinar la presència de gendarmes detenint ciclistes o escorcollant hotels. És llavors quan s'activen totes les alarmes. És llavors quan un ciclista, desconegut per a la majoria del públic, Rémy di Gregorio, temps enrere gran esperança francesa en els cims, salta al primer pla pedalejant amb les misèries que el ciclisme arrossega i no acaba de netejar. La paraula dopatge va tornar a esquitxar ahir les entranyes de la grande boucle.

Fa tan sols quatre anys la detenció d'un corredor, encara que fos el 35è de la general a 18 minuts del líder, hauria originat alguna cosa més que una alarma; hauria originat un sisme de considerables dimensions. El 2008, el positiu de Riccardo Riccó va provocar la retirada del conjunt espanyol del Saunier Duval i després el final del patrocini de la marca de calderes. I tan sols un any abans, el Cofidis va marxar del Tour cinc minuts abans que l'expulsessin de la ronda després de confirmar-se el dopatge del corredor italià Cristian Moreni. La reacció del director del Tour llavors hauria estat totalment diferent de la d'ahir. «Es tracta d'un cas aïllat i per això no hi ha cap raó per sol·licitar l'expulsió de l'equip Cofidis. És un tema aliè al Tour», va defensar Christian Prudhomme. Avui, en la desena etapa que arriba a Bellegarde després de travessar el Grand Colombier (el primer port de categoria especial de la carrera), tot el conjunt Cofidis serà a la sortida, a excepció de Di Gregorio, detingut dilluns a la nit, amb discreció, sense escorcoll i sense soroll per part d'agents de la policia. Ni els seus companys se'n van assabentar. És més, es van pensar que estava malalt o que havia decidit prendre's al peu de la lletra el dia de descans quan ahir al matí no es va incorporar al grup que va sortir a entrenar-se, norma habitual els dies de descans. Fins que van tornar no els van informar que la causa era que el ciclista ja era a les dependències policials de Marsella, per la seva presumpta implicació en una xarxa de dopatge que operava a la principal ciutat provençal.

Notícies relacionades

TRES TRIOMFS / Di Gregorio, de 26 anys, marsellès, amb tres triomfs professionals (el més important, una victòria d'etapa a la París-Niça), feia gairebé un any que era investigat per la policia. Segons sembla, el seu telèfon mòbil estava punxat i les converses mantingudes durant el Tour van obligar la policia a actuar per trencar la dinàmica, una cosa habitual, per desgràcia, de les jornades de descans. L'equip, norma del ciclisme, el va suspendre de seguida. «Si es confirmen els fets serà acomiadat d'acord amb la política ètica de l'equip», va explicar la firma Cofidis en un comunicat.

El pitjor és que, encesa l'alarma, es va recuperar el clima de terror amb informacions incertes que parlaven de més escorcolls, de la patètica imatge del 1998 quan el cas Festina va esclatar amb crueltat a la cara del ciclisme. Di Gregorio va ser només una situació aïllada, un guinyol del dopatge que afecta a tot arreu. O si més no, val més deixar-ho així.