DES DEL 22 DE MARÇ

Treballadores d'una residència de Terrassa es confinen amb els avis per evitar el contagi

Asseguren que la mesura ha sigut un èxit, perquè fins ara «ningú ha presentat símptomes»

foto 3630256

foto 3630256

2
Es llegeix en minuts
acn

La residència Gènesis de Terrassa «s’ha blindat» per impedir que hi entri el coronavirus. El 22 de març, veient que la pandèmia cada vegada s’estava estenent més i que la majoria de les víctimes eren persones d’edat avançada, les treballadores van prendre la decisió de confinar-se amb la vintena d’avis que viuen allà. 

«Vam veure que el virus avançava molt ràpid i que molts centres començaven a presentar brots», explica María Martínez, directora de l’equipament, que diu que la decisió va sorgir de la plantilla. Des d’aleshores, les set empleades de la instal·lació viuen amb els usuaris. «No hi entra ni en surt ningú», apunta la directora, que considera que la mesura ha sigut un èxit perquè fins ara «cap persona ha presentat símptomes».

Dormint a les golfes

Les treballadores de la residència Gènesis de Terrassa estan portant a terme un confinament molt particular. Fa dues setmanes que comparteixen «casa» amb els 18 avis i àvies que viuen al centre. «Dormim a les golfes, hem habilitat un espai amb matalassos i allà totes descansem juntes, una mica com en unes colònies», explica María Martínez, directora de l’equipament.

Martínez afirma que des del 22 de març passat no ha entrat ni sortit ningú de l’edifici. «Tot el menjar, material o medicaments que necessitem ens els deixen a la porta», comenta. La responsable d’aquesta instal·lació assegura que malgrat la situació, se senten «molt acompanyats», perquè cada dia els truquen des de l’Ajuntament de Terrassa per saber com estan i també els fan un seguiment des del CAP de Sant Llàtzer.

Un èxit

Tot i que admet que prendre una decisió com a aquesta és «molt complicat», considera que hauria sigut bona idea que més centres haguessin actuat d’aquesta manera. «Nosaltres ho hem pogut fer perquè, tot i que tenim pocs residents, disposem de prou espai perquè tota la plantilla pugui passar la nit, però sabem que no tothom pot fer-ho», assenyala.

Considera que la iniciativa està funcionant molt bé, ja que fins ara cap treballadora ni resident han presentat símptomes. «No hem tingut ni una tos ni un mal de coll i esperem continuar així, perquè hi ha gent molt gran, de més de 90 anys, i no volem que els passi res».

Martínez assegura que el que pitjor porten els avis és «no poder abraçar els seus familiars i no rebre visites». Explica que han posat un telèfon mòbil a disposició de les famílies perquè puguin fer trucades i videotrucades, però reconeix que a alguns residents els costa entendre com funciona aquesta tecnologia: «Quan veuen els seus fills o nets a la pantalla intenten fer-los un petó o abraçar-los i els hem de recordar que no els poden tocar-los», comenta.

Així mateix, comenta que, tot i que han mantingut la mateixa rutina diària que feien abans del confinament, els usuaris perceben que les coses han canviat. «Sovint ens pregunten: ¿què hi feu aquí? ¿què no us en aneu a casa?», recorda.

Notícies relacionades

Quant a les treballadores, assegura que tenen «moments de tot», però explica que quan alguna està més angoixada intenten animar-la. «Sabem que estem fent el millor per a ells i que les famílies ho han entès perfectament i confien plenament en nosaltres», assegura Martínez, que remarca que això les ajuda a mantenir-se fermes i a seguir endavant.

Més notícies de Terrassa