VIOLÈNCIA MASCLISTA

Un centenar de persones es manifesten a Terrassa al crit d'«Ens cuiden les amigues, no la policia»

La marxa va acabar davant de la comissaria dels Mossos com a mostra de rebuig de l'últim assassinat masclista, comès per un agent del cos de policia

foto 3596758

foto 3596758

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un centenar de persones es van concentrar aquest diumenge 19 de gener a la tarda davant de l’Ajuntament de Terrassa per protestar contra la violència masclista i mostrar el rebuig per l’últim assassinat a la ciutat, el d’una dona presumptament en mans de la seva exparella, un Mosso d’Esquadra, dissabte passat a la nit.

Després de llegir un manifest amb què es va demanar al consistori més estratègia al considerar insuficients els tres dies de dol i el minut de silenci. Els concentrats van encendre torxes i van caminar en manifestació i sota el lema «Ens cuiden les amigues, no la policia» fins a la comissaria dels Mossos, on van cridar consignes contra el cos policial i en defensa dels drets de les dones.

En el seu manifest, la coordinació de la vaga feminista de Terrassa, convocants de la protesta van lamentar que els feminicidis «són una constant». Crits de: «Si ens en toquen una, ens toquen a totes»; «no hi som totes, falten les mortes»; «no són mortes, són assassinades» o «visca, visca, visca, la lluita feminista» es van barrejar amb «vergonya em faria, ser policia» i «la policia tortura i assassina», mostrant d’aquesta manera el rebuig d’un crim comès, presumptament, per un Mosso d’Esquadra amb la seva arma reglamentària.

Per les convocants, la policia és la «forma extrema de violència masclista» i un instrument del «sistema heteropatriarcal» i, per això, han demanat lluitar.

El record dels seus pròxims

Entre les manifestants hi havia familiars i coneguts de la noia que, visiblement emocionades, van destacar el caràcter obert i alegre de la noia. La Montse, una de les seves professores, va assegurar que estan «consternats». «Mai penses que et pugui tocar, ho veus que passa sovint», va dir la Montse, que va reconèixer estar «alterada».

La Laia, una antiga companya de classe, va qualificar de «xacra» la violència contra les dones. «Quan ho veus, no t’ho creus i quan passa tan a prop, no t’ho pots ni imaginar», va dir la Laia.

Concentració al matí

El mateix diumenge 19, al matí, més de 200 persones van condemnar a la plaça de l’Ajuntament de Terrassa el feminicidi. «És un dia molt trist, de dol, de molta ràbia i molt dolor,» va expressar l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

La ciutat va decretar tres dies de dol oficial i aquest dilluns es faran concentracions silencioses a tots els barris de la ciutat. «No hi havia cap denúncia prèvia ni cap indici, la violència masclista no coneix d’edat i desgraciadament afecta tots els àmbits de la societat», va afegir.

Abans del minut de silenci, l’alcalde va llegir un manifest condemnant l’assassinat: «Quan la violència masclista ens colpeja de prop ens adonem de la seva brutalitat», va dir Ballart, que va afegir que és una mort «especialment amarga» perquè ha afectat una veïna de la població, però va demanar «prendre consciència» entre la societat que el masclisme «enverina les relacions afectives». «Tant de bo mai més hàgim de reunir-nos aquí», va concloure Ballart.

Taula de feminicidis

L’Ajuntament de Terrassa va posar en marxa el protocol dissenyat per a aquests casos. A primera hora d’aquest diumenge es va convocar la taula de feminicidis que presideix la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, i on també hi havia representants dels Mossos i de la Policia Municipal.

També es van reunir els portaveus de tots els grups municipals del consistori per articular una resposta conjunta. Aquest dilluns s’han convocat concentracions de rebuig de la violència masclista a les sis de la tarda en diversos punts de la ciutat.

Minut de silenci

Notícies relacionades

El Govern ha condemnat la mort de la dona de Terrassa i, en un comunicat, l’Executiu ha expressat el seu condol a la família de la víctima i ha convocat un minut de silenci per a dilluns al migdia davant de les seus de l’Institut Català de les Dones a tots els territoris.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA