CONTRA LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Veïns de Terrassa davant de la vaga del 18-O: «No va de ser independentista o no, sinó de drets»

Manifestants de la cocapital vallesana aconsegueixen tallar la C-32 en la marxa per la vaga, després de fallar en l'intent d'ocupar l'edifici d'Hisenda

«No he fet vaga perquè ningú em porta els diners a casa», expressa el Joaquim, que regenta una de les dues úniques parades que obertes al Mercat de la Independència

img 20191018 102932

img 20191018 102932

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Al centre de Terrassa (Vallès Occidental), la majoria de comerços han abaixat la persiana al llarg del divendres 18 d’octubre. Sí que han obert algunes escoles i locals –principalment cafeteries i bars–, però l’estampa general recordava mésun diumenge a la tarda que un divendres al matí. Així, la vaga general s’ha desenvolupat en un ambient general de calma durant el dia.

«No ens deixen votar. Només amb votar ja estaríem contents. Ja siguis independentista o no, crec que s’hauria de participar en aquestes vagues perquè no és el fet de voler la independència o no, sinó que s’estan vulnerant uns drets»,ha afirmat el Bernat sobre perquè s’unia a la vaga i a la concentració al Vapor Ventalló de Terrassa.

Des de la Quadra del Vapor, ha començat una manifestació amb més de 1.000 assistents, segons dades de la Policia Municipal, que havia convocat el Comitè de vaga del 18-O i que ha recorregut el centre de la ciutat i ha arribat fins a la C-32.

Desesperança i ànims

Al Vapor, alguns assistents han reconegut estar desesperançats respecte al futur del procés. És el cas de l’Eugenia, veïna egarenca i jubilada, que afirma assistir a totes la manifestacions que pot.

–Jo em sento trista. Vaig on puc i faig el que puc, però al meu interior tinc tristesa... començo a pensar que no ho aconseguirem...», ha dit l’Eugènia minuts abans d’iniciar la manifestació.

–«Jo encara crec que ho farem»,deia la seva amiga Roser.

–No ho sé. Últimament m’he desanimat».

–La sentència és el principal motiu pel qual ens sumem la vaga. No hi ha dret. Encara crec que ho podem aconseguir i, per això, aquesta tarda ens unirem a la marxa de Barcelona»,deia la Roser.

«Ningú em porta els diners a casa»

La marxa ha passat al costat del Mercat de la Independència, on, en aquell mateix moment, el Joaquim netejava peix per a uns clients en una de les dues úniques parades obertes del mercat. «No he fet vaga perquè ningú em porta els diners a casa i he de mantenir una família. Si un país no treballa, malament», ha dit el Joaquim.

«No defenso la sentència, els han posat a la presó per res, però ara per ara som a Espanya i no et pots saltar la llei al teu gust», ha dit sobre la sentència del procés.

El Mercat de la Independència de Terrassa durant la vaga del 18-O. / Àlex rebollo

ElTomás, que no va poder anar a treballar perquè la seva empresa li havia dit que «tancaven», es va manifestar en la mateixa línia. «Han posat una nota dient que no hi podíem anar», deia el Tomás, que va aprofitar per passejar el gos pel centre del municipi egarenc. «M’han fotut 190 euros», deia amb indignació.

Ocupació d’Hisenda, tall de la C-32 i ‘selfies’

El moment més crític del dia es va viure quan un grup de joves manifestants es van desviar de la Rambla cap a l’edifici d’hisenda amb la intenció d’ocupar-lo. Tot i que un petit grup hi va aconseguir entrar, agents de Mossos i Policia Municipal van acabar per desbaratar l’ocupació, ja que la majoria de manifestants va preferir no intervenir en l’intent i s’ho van mirar des de lluny.

Finalment, el grup que havia entrat va abandonar les instal·lacions voluntàriament i es va reprendre la marxa, que es va dirigir cap a la C-32, amb la intenció de tallar-la. Una acció que, aquesta vegada sí, va acabar amb èxit. Així, els manifestants han aconseguit tallar la carretera en els dos sentits, la majoria de participants eren adolescents que lluïen estelades penjades a l’esquena.

Aquesta situació ha donat pas a desenes de ‘selfies’ dels sectors més joves de la marxa, que lluïen les línies vermelles i grogues pintades als rostres amb un fons ocupat per cotxes detinguts i agents dels Mossos d’Esquadra.

Contrast entre manifestants

Després d’una hora d’acció, els manifestants van aixecar el tall per pròpia voluntat i van tornar fins al Raval de Montserrat, on es va desconvocar la manifestació. Pel camí, els adolescents més inexperts han tornat a ser protagonistes, després que alguns d’ells s’avancessin al capdavant de la marxa o acudissin a un Mercadona per comprar aliments i beguda. Les dues accions van ser retretes pels organitzadors de la manifestació, que van cridar «¡s’ha d’anar darrere de la pancarta!» i «¡també es fa vaga de consum!».

Aquests fets han contrastat amb les primeres mobilitzacions de la vaga, quan un grup d’uns 150 activistes ja havia protagonitzat una primera acció de protesta al tallar les vies de l’estació de Renfe de Terrassa, fet que ha suposat retards de fins a 45 minuts a l’R4.

Calma a la tarda

Després de la manifestació, l’ambient de calma que regnava al matí ha tornat al centre de Terrassa. La majoria de comerços han continuat tancats tant al Raval de Montserrat com als voltants de la plaça Vella.

Notícies relacionades

En aquesta plaça, l’Óscar ha justificat la necessitat de la vaga afirmant que «ens hem de moure i fer alguna cosa, perquè si els polítics no fan res, algú ho haurà de fer. És un drama que es jutgi i condemni la gent per res. Ens hem de moure, sense violència, perquè algú reaccioni d’una vegada». Igual que la Núria, que afirmava que la vaga «és necessària pels presos, per la llibertat i per com ens tracten».

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA