MEMÒRIA HISTÒRICA

El Museu de Terrassa acull l'exposició '1939. L'abans i el després. La salvaguarda del patrimoni terrassenc'

La mostra permet als egarencs acostar-se a algunes peces salvades de la destrucció a començaments de la guerra civil

cielo-terrassa

cielo-terrassa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu de Terrassa participa en el projecte '1939. L’abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida’, una mostra de caràcter transversal i en què hi participen 24 museus de la Xarxa de Museus Locals. “L’objectiu és commemorar els 80 anys del final de la guerra civil espanyola i reivindicar els museus com a dipositaris de la memòria material convidant a la reflexió històrica sobre els precedents, els esdeveniments i les conseqüències de la guerra”, expliquen des del consistori.

El mòdul expositiu '1939. L’abans i el després. La salvaguarda del patrimoni terrassenc’ es pot visitar des del 2 de juliol fins al 20 d’octubre del 2019 a la Seu d’Ègara. Una exposició que permet acostar-se a algunes peces salvades de la destrucció a començaments de la guerra civil que, com que no van ser reclamades per les persones propietàries quan el conflicte es va acabar, van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal.

La salvaguarda de la memòria

La salvaguarda del patrimoni tot just iniciada la guerra (a través de la creació del Servei de Protecció del Patrimoni Artístic i la Comissaria General de Museus per part de la Generalitat de Catalunya), els efectes devastadors dels bombardejos sobre població civil o la repressió política, cultural, social i econòmica que es van produir una vegada acabada la guerra són algunes de les temàtiques que s’aborden en aquesta exposició compartida.

Durant la guerra civil, a Terrassa edificis com les esglésies de Sant Pere van ser escollits per emmagatzemar els béns que s’anaven recuperant i es van convertir, fins al 1939, en el Museu Comarcal d’Art. Una vegada acabada la guerra, el Servei de Recuperació es va encarregar de la recepció i distribució dels objectes recuperats. I en el cas de Terrassa, de l’1 al 18 de juliol del 1939, la Junta de Museus va organitzar una exposició a l'entitat Amics de les Arts i a la rectoria de les esglésies de Sant Pere. Es van exhibir 434 obres d’art recuperades durant el període bèl·lic i algunes peces van ser tornades als seus propietaris. La resta van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal.

Els municipis vinculats a la mostra

Notícies relacionades

L’exposició es podrà visitar en diferents municipis de la província de Barcelona com Arenys de Mar, Cerdanyola del Vallès (MAC-MH), Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Folgueroles, Gavà, Granollers, Igualada, Manresa, el Masnou, Martorell, Moià, Mollet del Vallés, Ripollet, Sabadell (MES i MES), Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa (Museu de Terrassa i Centre de Documentació i Museu Tèxtil), Tona i Vilassar de Dalt.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA