PACTE POSTELECTORAL

Tot per Terrassa i ERC firmen un acord de govern per als pròxims quatre anys

L'acord entre les dues formacions posa el punt final, ja augurat, als 40 anys del PSC en el poder

L'exsocialista Jordi Ballart liderarà un executiu de majoria absoluta amb 15 dels 27 membres del Ple

jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708

jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ACN

Tot per Terrassa (TxT) i ERC-Moviment d’Esquerres han firmat aquest dijous un acord per governar junts els pròxims quatre anys. La formació de l’exalcalde socialista Jordi Ballart, guanyador de les eleccions, s’ha aliat amb els republicans per crear un executiu de majoria absoluta amb 15 dels 27 membres del Ple municipal.

"La ciutadania ha votat canvi, apostant clarament per una nova manera de fer política amb l’objectiu de tornar a la ciutat la il·lusió i l’impuls que necessita i es mereix", destaca l’acord presentat aquesta nit. La transparència en el govern, la reforma horària, la transformació urbana i l’establiment d’un salari mínim local són alguns dels grans compromisos de la coalició.

L’acord entre les dues formacions posa el punt final, ja augurat, als 40 anys del PSC en el poder municipal de la cocapital del Vallès Occidental.

Negociacions des de poc després de les eleccions

L’entesa entre TxT i ERC culmina unes negociacions que van començar poc després del 26-M, quan les dues formacions ja van acostar posicions. Amb la suma dels 15 regidors, els dos partits defensen la importància d’una majoria estable "per passar de la controvèrsia a l’acció" amb l’objectiu, diuen, de desenvolupar una ciutat "progressista, plural i democràtica". 

Com a pilar del nou acord, la formació de Jordi Ballart i el partit liderat pel republicà Isaac Albert remarquen l’aposta per "nous models de democràcia". "És imprescindible que la ciutadania recuperi la confiança en el govern de la seva ciutat i participi de les decisions que l’afecten", apunten els dos partits en el document explicatiu del pacte.

Entre els principals compromisos, l’acord assenyala que es crearan mecanismes per garantir la transparència del govern i la participació de la ciutadania. Alhora, les dues formacions asseguren que fomentaran la conciliació familiar i laboral, mentre destaquen l’aposta per millorar l’espai públic i per liderar "grans transformacions urbanístiques".

Política local i nacional

D’altra banda, TxT i ERC es comprometen a impulsar mesures per pal·liar l’emergència habitacional, per garantir l’educació inclusiva, per redefinir els serveis socials i per fomentar un millor repartiment de la riquesa. En aquesta línia, els dos partits es comprometen a defensar un salari mínim local i fomentar l’economia social i solidària. En el text firmat, les dues formacions defineixen el pacte com "fet des de Terrassa i per a Terrassa", que neix amb "l’únic objectiu de fer una Terrassa millor per a tot el món, vingui d’on vingui".

Quant a l’escenari de la política nacional, les dues formacions marquen perfil propi. D’una banda, Tot per Terrassa assenyala que continuaran defensant "una negociació política per donar una sortida democràtica al conflicte" i remarca que el partit no es defineix ni com a unionista ni com a independentista.

Notícies relacionades

Per la seva banda, ERC afirma que "seguirà recolzant" totes les iniciatives del Govern i del Parlament que "avancin cap a una República catalana socialment justa". Alhora, insisteix que continuarà denunciant la "repressió" i donant suport als "presos i exiliats polítics".

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA