CONTAMINACIÓ DE L'AIRE

La contaminació atmosfèrica a Terrassa se situa per sota dels nivells marcats per la Unió Europea

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) recull les dades de qualitat de l'aire de la cocapital vallesana

cielo-terrassa

cielo-terrassa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’any 2015 es va posar en marxa el pla de millora de la qualitat de l’aire de Terrassa, vigent fins al 2020. En aquests quatre anys, la qualitat de l’aire de la ciutat ha millorat fins a aconseguir nivells per sota dels límits que marca la legislació europea. Així ho indiquen les dades recollides el 2018 sobre dos dels principals contaminants, com són el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10), que van ser inferiors als límits normatius.

Les dades de qualitat de l’aire de Terrassa s’han mesurat a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya, que té l’objectiu d’avaluar la qualitat de l’aire de forma global de cada zona i àrea del territori. A Terrassa hi ha instal·lada una estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica, que forma part de la XVPCA, a la Rambleta de Pare Alegre.

Les mesures del pla

El pla incorpora 43 mesures, englobades en vuit línies d’actuació, que es desenvolupen per fases. Actualment, “el 88,3% de les accions ja s’han fet o estan en fase d’execució i el grau de compliment de totes les mesures és del 58,5%”, expliquen des de l’ajuntament.

Moltes intervencions estan vinculades amb el pla de mobilitat urbana 2016-2021, ja que “un dels objectius principals del pla de qualitat de l’aire és reduir el nombre de vehicles en circulació, augmentar l’ús del transport públic i col·lectiu i fomentar els desplaçaments a peu i en bici”, afegeixen des del consistori. De fet, el 65% de les mesures adoptades afecten la mobilitat, ja que la diagnosi prèvia va evidenciar que el trànsit de vehicles de motor era la primera causa d’emissions.

Més accions d’aquestes tenen relació amb les emissions industrials, d’obres i, en general, de fonts fixes, com també de totes aquelles derivades de la distribució urbana de mercaderies, dels serveis municipals, de les obres i de les indústries. Alhora, s’han dut a terme actuacions per fer un seguiment de la qualitat de l’aire i disminuir les emissions en episodis de contaminació.

El pla de millora de la qualitat de l’aire

Notícies relacionades

El 26 de febrer del 2015, el Ple de l’Ajuntament de Terrassa va aprovar el pla de millora de la qualitat de l’aire 2015-2020, que va permetre ajustar-se a la legislació catalana, estatal i europea que era vigent. Per llei, “Terrassa havia de tenir un pla d’aquestes característiques pel fet de tenir una població superior als 100.000 habitants i estar ubicada dins de la zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric”, aclareixen des de l’Ajuntament.

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA