PROTECCIÓ DE LA BIODIVERSITAT

El Ple de Terrassa farà l'últim pas per realitzar el projecte de l'Anella Verda

La modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) busca la concreció d'unes zones d'especial protecció per a la biodiversitat

anilla-verde-terrassa

anilla-verde-terrassa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple de divendres 26 d’abril portarà a aprovació provisional la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) a l’àmbit del’Anella Verda, el Pla especial i el Catàleg de masies per tractar la seva protecció urbanística i ambiental a través de modificacions de qualificacions, els ajustaments de règim de terra, la regulació dels usos i també de les construccions, tant d’existents com de futures.

Quant als elements importants que contempla la proposta de la modificació puntual del POUM destaca la delimitació de set àmbits diferents per treballar en la preservació de la connectivitat ecològica, la concreció d’unes zones d’especial protecció per a la biodiversitat i que les noves construccions per activitats s’agrupin entorn de les masies existents per aprofitar els accessos, els serveis i xarxes de subministrament. D’altra banda, s’identifiquen quatre tipus d’àmbits

d’especial interès ecològic (zones d’especial interès per a la  biodiversitat; punts crítics de connectivitat, parc natural i parc de nova creació), que en conjunt sumen 2.554 Ha (el 58% del terra no urbanitzable). L’aprovació definitiva correspondrà a la Generalitat de Catalunya, ja que és l’organisme que té les competències per fer-ho. 

El recorregut del projecte

També es contempla la substitució de la denominació de camins rurals i històrics del POUM per la de camins principals i secundaris. En total, s’estructura una xarxa de 133 quilòmetres de camins per a l’ús públic, que, segons l’Ajuntament, “permet donar accessibilitat a les masies i a les activitats econòmiques pròpies d’aquest territori rural”. 

L’Anella Verda és un projecte que va sorgir el 2012 com a proposta ciutadana per evitar la degradació de l’entorn natural i agrícola que hi ha des de l’entorn urbà fins als límits del terme municipal. És un espai natural sense urbanitzar, que ocupa una superfície de 4.400 Ha. A l’Ajuntament defineixen el projecte com “un espai que conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic”.

El Pla especial i el Catàleg de masies 

Notícies relacionades

El ple de divendres també debatrà l’aprovació provisional del Pla especial de l’Anella Verda, que contempla les condicions de protecció ambiental i la regulació detallada de les qualificacions del terra fixades en la modificació puntual del POUM, i l’aprovació provisional del Catàleg de masies, que descriu les 22 catalogades incloses dins de l’àmbit del Pla especial. D’aquest catàleg s’ha extret la Casa Nova de l’Obac perquè des de novembre de 2018 pertany al terme municipal de Vacarisses. 

Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA