Energia renovable

Terrassa instal·la plaques fotovoltaiques en substitució de l'enllumenat públic

El projecte Terrassa Energia Intel·ligent comportarà un estalvi de 1,72 milions d'euros i una reducció de l'emissió anual de CO2 de 6.000 Tn

zentauroepp45301207 barcelona  02 10 2018  foto pel suplement  innovaci n   fer 181228101027

zentauroepp45301207 barcelona 02 10 2018 foto pel suplement innovaci n fer 181228101027 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els treballs de substitució de l’enllumenat públic i d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, dues de les línies d’actuació del projecte Terrassa Energia Intel·ligent, ja estan en marxa. L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha visitat la primera instal·lació, una obra que ja es troba en estat molt avançat i que es posarà en marxa en els pròxims dies, ubicada al terrat de l’edifici B dels Serveis Centrals de l’Ajuntament.

El dispositiu consta de 82 plaques fotovoltaiques de 395 watt-pic, col·locades en posició horitzontal al terrat per evitar les ombres entre plaques. La superfície total de les plaques és de prop de 170 m2. La planta es completa amb dos inversors, que són els elements que transformen l’energia produïda per les plaques perquè pugui ser utilitzada en el consum de l’edifici.

La producció prevista és d’aproximadament 32.500 kWh/any, que equival al consum de l’edifici.L’estalvi d’emissions previst és d’unes 13 tones de CO2. El perfil de consum de l’edifici, que és molt estable pel funcionament continuat dels servidors informàtics, farà que la rendibilitat de la planta sigui molt alta. Els inversors es connectaran a la comesa del centre de càlcul municipal, subministrant tota l’energia necessària per al seu funcionament. En alguns moments, fins i tot, en funció del grau d’insolació i del consum, sobrarà energia, que s’injectarà a la xarxa de distribució i serà retribuïda tal com es contempla en la regulació del mercat elèctric.

Per l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, el fet que la instal·lació de la primera planta fotovoltaica sigui a l’edifici de l’ajuntament "té un alt valor simbòlic que demostra el compromís de l’ajuntament per lluitar contra el canvi climàtic, un compromís que volem que s’estengui com una taca d’oli per tota la ciutat".

La planta comptarà amb un dispositiu de monitoratge i recollida d’informació sobre energia produïda, autoconsumida, alarmes, nivell d’insolació, etc. Aquesta informació es traslladarà a la plataforma Sentilo, que centralitza nombroses dades municipals, i a la plataforma de gestió energètica de l’ajuntament, creada també dins del projecte TEI per centralitzar la informació dels diferents contractes energètics.

15 plantes fotovoltaiques

A més d’aquesta planta, al llarg dels pròxims mesos se n’instal·laran 14 més en edificis municipals, concretament a la Biblioteca Central de Terrassa i biblioteques dels districtes 2 i 6, al complex Funerari Municipal, en els serveis d’Urbanisme, a l’edifici Glòries, als teatres Principal i Alegria, al Casal Cívic de Montserrat, Torresana i Vilardell i a les escoles Ponent, Isaac Peral, Ramón y Cajal, Sant Llorenç i Vallès.

L’Ajuntament de Terrassa va adjudicar el gener passat el contracte de gestió dels serveis energètics municipals, en el marc del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI). Aquest contracte, adjudicat a l’empresa Imesapi, farà possibles un conjunt d’actuacions que permetran reduir el consum energètic anual en 17 milions de KWh.D’aquesta manera es rebaixarà la factura elèctrica anual en 1,72 milions d’euros i es reduirà l’emissió anual de CO2en 6.000 Tn.

Notícies relacionades

Segons Vega, el TEI "és una aposta estratègica de present i de futur, que defineix un model de ciutat més humana i més sostenible, i que permetrà a l’ajuntament assolir el 2020 els objectius de reducció d’emissions pròpies 10 anys abans respecte al que estableix el Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia", que fixa la reducció més enllà del 40% per a l’any 2030.

Més notícies de Terrassa