Estudiants de Terrassa creen un dispositiu que permet menjar de manera autònoma

Està dirigit a persones amb deformacions a les mans i té un cost màxim de 10 euros

Els alumnes de la UPC-ESEIAAT guanyen l''mSchools SDG Challenge' del Mobile World Congress

equip-estudiants-uhandle

equip-estudiants-uhandle

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sis estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han dissenyat i fabricat un dispositiu gràcies al qual persones amb malformacions a les mans podran alimentar-se de manera autònoma.

El dispositiu està especialment pensat per a persones que viuen en països en vies de desenvolupament i per a ONG, ja que es pot fabricar amb impressores 3D i amb un cost molt baix.

Arnau Fernández, Sergio Luque, Jordi Marsà, Roger Palau, Andrés Pérez i Ariadna Puig, estudiants del màster universitari en Ingenería Industrial de l’ESEIAAT, han guanyat el ‘mSchools SDG Challnege’ que es va celebrar aquesta setmana al ‘4YFN’ del Mobile World Congress amb aquest nou dispositiu. En el concurs competien estudiants universitaris de tot el món per resoldre els problemes descrits en els ‘17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides’. Els estudiants de la UPC de Terrassa han guanyat un premi de 3.000 euros.

Ajudar els malalts de lepra

Van començar a treballar en el projecte arran d’una proposta que els va plantejar la professora de ‘Tecnologia de Materials’, Núria Salan. Salan havia contactat prèviament amb la doctora Montserrat Pérez, dermatòloga de l’Hospital Clínic i presidenta de l’ONG JAL, que tracta pacients de lepra a tot el món. La doctora li va explicar el problema que pateixen els malalts de lepra a l’hora d’alimentar-se i van iniciar un projecte per dissenyar una eina o dispositiu que permetés als pacients utilitzar coberts convencionals de manera autònoma. Després d’uns mesos de treball, van crear uHandle.

A més de la lepra, hi ha moltes malalties que afecten el sistema nerviós perifèric i poden generar malformacions a les mans que impedeixen que les persones afectades puguin realitzar funcions bàsiques, com ara menjar. Algunes d’elles són la meningitis, l’úlcera de Buruli, l’electrodactília, la malaltia de Dupuytren i l’artritis reumatoide. Altres motius de malformacions a les mans poden ser d’origen genètic, congènit o causats per accidents, pel que el dispositiu pot ajudar molts pacients a millorar la seva autonomia.

El dispositiu uHandle

uHandle és un petit dispositiu rectangular fabricat amb una impressora 3D amb un plàstic resistent tipus ABS. Conté una cavitat en forma de L on s’encaixen els coberts i es fixa directament a la mà del pacient amb una cinta de polipropilè i veta adherent en forma de creu, que permet lligar i subjectar la peça perquè es pugui adaptar a un grup més gran d’usuaris.

uHandle incorpora uns cargols per evitar que el cobert es mogui i permetre una correcta adaptació a diferents formes, gruixos o estils de cobert. Totes les unions d’uHandle són mecàniques per evitar l’ús de gomes d’enganxar que podrien ser incompatibles amb l’ús alimentari.

Segons explica Ariadna Puig, “hem pensat en una solució útil, ergonòmica, duradora i fàcil de fabricar. De fet, el cost per unitat no supera els 10 euros. Allà on hi hagi una impressora 3D qualsevol podria fabricar un uHandle. Per això creiem que és una molt bona solució per a malalts de lepra o amb qualsevol altre tipus de malformació a les mans en països en vies de desenvolupament, ja que els permet menjar sense l’ajuda de ningú, que recuperin la seva dignitat en aquest acte quotidià”.

“A més, estalvia molt temps als cuidadors de les ONG, que ara els han de donar menjar un per un. Però, el més important, és que la solució és extraordinàriament econòmica i assumible per als pressupostos de les ONG i es poden fabricar tantes unitats com facin falta. De fet, actualment existeixen eines que ajuden els pacients a menjar, però no compten amb els avantatges del nostre i el preu és més elevat”, afegeix l’Ariadna.  

Notícies relacionades

Els estudiants han posat en marxa una campanya de ‘crowdfunding’ a GoFundMe per captar inversors, millorar el seu primer prototip i facilitar la tecnologia per fabricar el dispositiu a l’ONG JAL o en altres interessades.

Més notícies de Terrassa