8 de març

Terrassa presenta un congrés per fomentar el talent femení en l'àmbit científic

WSCITECH tindrà lloc els dies 6 i 7 de març al Vapor Universitari i a l'Auditori Municipal de Terrassa

fotonoticia 20190102154857 640

fotonoticia 20190102154857 640

2
Es llegeix en minuts
EFE

Terrassa presenta el Congrés Dones, Ciència i Tecnologia (WSCITECH), que es desenvoluparà a la ciutat egarenca els dies 6 i 7 de març, en el marc de les activitats amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. El fòrum vol contribuir a visibilitzar i posar de relleu les aportacions de dones que treballen en diferents disciplines dels àmbits de la ciència i de la tecnologia, especialment de les escoles presents al campus de Terrassa Universitària.

Terrassa, que acull una de les seus més importants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), observa que en les matriculacions del passat curs hi ha una flagrant desigualtat de gènere. Les alumnes matriculades en el Grau d’Enginyeria Elèctrica, van representar només el 3%, les d’Enginyeria mecànica el 5%, o les del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, el 3%.

La iniciativa de realitzar el WSCITECH neix de la confluència de les Regidories d’Universitats i Innovació i Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa, juntament amb l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (EUIT-UAB), l’ESEIAAT-UPC, i la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat. El WSCITECH inclourà quatre àmbits: Ciència, Tecnologia, Salut i Divulgació i Comunicació, i vol configurar-se com una plataforma de reflexió, creació, compartició i projecció del coneixement i talent que moltes dones aporten i faciliten en aquests àmbits tradicionalment masculinitzats. Les inscripcions són gratuïtes, i es poden presentar comunicacions fins al pròxim 15 de gener.

"Un dels objectius del Congrés, és posar de relleu la visibilitat a les nenes i noies per promoure les vocacions científiques i tècniques entre les futures estudiants" afirma Adrián Sánchez, Regidor d’Universitats i Innovació de l’Ajuntament de Terrassa. "Els treballs feminitzats no estan valorats, les dones tenen feines més precàries i les noies trien formacions de lletres, sanitàries o socials, mentre que els nois prefereixen estudis tecnològics o científics. El Congrés, vol contribuir a revertir la posició desigual de les dones en la ciència i la tecnologia, i impulsar el talent femení", assenyala Gracia García, Regidora de Polítiques de Gènere del consistori egarenc.

Beatriz Escribano, de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, i integrant del Comitè Organitzador, fa una crida a participar en el Congrés. "Pretenem que el WSCITECH sigui el més plural possible, i una gran oportunitat per posar a sobre de la taula totes aquelles experiències i esforç acumulat per les dones al llarg dels anys que tenen una rellevància i una identitat, i que moltes vegades no tenen visibilitat".

Per la seva part Eva Fernández, professora de l’EUIT, i membre del Comitè Organitzador, parla també d’un altre dels àmbits del WSCITECH, el de la salut. "Les dones tenim més depressió, i som infradiagnosticades quan tenim un infart. El congrés analitzarà com la desigualtat social i de gènere afecta en la societat".

Notícies relacionades

El Vapor Universitari i l’Auditori Municipal seran els espais que acolliran el Congrés Dones, Ciència i Tecnologia.

Més notícies de Terrassa