ENTREVISTA

Jordi Ballart: "La direcció del PSC va participar en una operació de desacreditació i extorsió cap a mi"

L'exalcalde de Terrassa presenta una nova candidatura "oberta i participativa" a les eleccions municipals del 2019

El polític parla del seu passat com a alcalde socialista i dels reptes futurs del municipi del Vallès Occidental

jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708

jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708 / JOSEP GARCIA

10
Es llegeix en minuts
Laura Marín

L’exalcalde de Terrassa (Vallès Occidental) –abans al PSC–, Jordi Ballart, ha decidit tornar a la política amb la presentació d’un nou projecte “desvinculat” dels partits polítics. Segons explica, es tracta d’un “projecte totalment renovat, de canvi i transformació” per al municipi, integrat per persones de tots els sectors. Tot i que presentarà els detalls de la seva proposta el pròxim 11 de desembre, en aquesta entrevista amb EL PERIÓDICO avança que tindrà de base valors com la “transparència, l’honestedat, el progressisme i la valentia política”,però sobretot que treballarà per a Terrassa “sense motxilles ni hipoteques” en relació amb el passat i partits nacionals.


Pregunta (P). Aquesta mateixa setmana presenta la seva nova proposta política, "allunyada dels partits polítics". ¿Creu que la ciutadania s’està cansant dels partits tradicionals? 

Resposta (R). Crec que una mica sí. Potser no tant dels partits, però sí de la seva manera de fer. Aquestes estructures verticals i jeràrquiques, que de vegades pensen més a reclutar gent, guanyar eleccions i garantir-se la continuïtat durant molts anys, de vegades s’obliden de treballar per als ciutadans i per a la societat. Per això, nosaltres, el que volem fer, tot i que hem constituït legalment un partit polític per poder presentar-nos a les eleccions, és treballar a partir d’una plataforma oberta en què pugui participar tota la ciutadania i decidir la ciutat que vol.

P. ¿S’estan perdent les ideologies polítiques clàssiques? 

R. Crec que molts partits han renunciat als valors originals sobre els quals es van fundar. Però els partits per si sols no tenen ideologia, acaben sent estructures, càrrecs institucionals... els que tenen els valors i els principis són les persones i, en aquest context, amb el que s’ha de fer èmfasi no és tant en la ideologia mateixa, sinó en aquests valors i principis.

P. Presenta una candidatura centrada a Terrassa, ¿quina és la seva proposta? 

R. És un projecte fet per persones de Terrassa que volen treballar exclusivament per i per a la ciutat. No tenim cap vincle, cap lligament a partits nacionals, no tenim motxilles ni hipoteques. En aquest context, els ciutadans i ciutadanes seran els que hauran de decidir quin és el projecte de ciutat que volen. L’11 de desembre farem la presentació i explicarem els valors que defensem i la nostra idea de ciutat, però immediatament després obrirem un procés ciutadà, que durarà dos o tres mesos, i els donarem un full en blanc als egarencs perquè decideixin quina ciutat volen, a partir d’uns valors de transparència, honestedat i progressisme.

P. ¿Qui l’acompanyarà en aquesta nova candidatura? 

R. M’acompanyen primer totes les persones que van renunciar fa un any amb mi, però també moltíssimes persones de diferents sectors de la ciutat, com la cultura, l’esport, entitats veïnals i entitats socials. En qualsevol cas, no és una escissió, ni quatre persones que se’n van anar del PSC per fer un projecte polític nou, sinó que això va molt més enllà i és una proposta totalment renovada.

P. ¿Amb quins partits o formacions es planteja i prioritzaria arribar a pactes després de les municipals? 

R. Evidentment, nosaltres ens presentem a les eleccions per guanyar-les, no ens presentem per ser una formació testimonial, per perdre o per passar l’estona. Farem un projecte majoritari, plural, que representi la diversitat de la ciutat i que, per tant, pugui guanyar les eleccions i governar sols. No obstant, nosaltres ens asseurem per parlar d’aliances amb tots els partits que prioritzin un projecte de ciutat. Estem oberts a qualsevol partit sempre que sigui progressista i que pensi en Terrassa, perquè serà difícil arribar a acords estables amb alguns partits de la dreta.

"Tinc una espina clavada: transformar l’ajuntament per dins"

Jordi Ballart:

Exalcalde de Terrassa

P. ¿Què faria diferent o què canviaria respecte al seu període com a alcalde? 

R. Una cosa que vaig voler fer però no vaig poder és transformar l’ajuntament per dins. Per poder transformar la ciutat s’ha de transformar, canviar i adaptar primer l’Administració pública. Aquesta sí que és una espina clavada que tinc i que crec que hem de treballar: tenir un ajuntament molt més accessible a la gent, més pròxim, en el qual hi hagin persones que accedeixin a càrrecs de responsabilitat per la seva vàlua i no perquè tinguin un carnet de partit. Hem de transformar l’ajuntament, canviar-lo i fer-lo més pròxim, per després fer el gran pas que és transformar la ciutat. Terrassa ja va fer un canvi espectacular i va aconseguir que la gent se sentís orgullosa de ser egarenca, però ara hem d’aconseguir la segona gran transformació de la ciutat, fer-la evolucionar i posicionar-la com el que és, una ciutat que s’hauria de convertir en la gran capital de la regió metropolitana de Barcelona.

P. Hi ha qui el va acusar de deixar una ciutat amb un panorama complicat: problemes amb la neteja dels carrers, el transport públic i la seguretat. ¿Eran problemes reals sense resoldre o era un intent de desacreditar-lo per la seva renúncia? 

R. Suposo que hi va haver molts comentaris. Hi ha gent que no va entendre la decisió, que no entén que de vegades s’hagin de posar els valors per sobre del sou, el càrrec i el poder. Alguns sí que van intentar desacreditar-me dient-me "traïdor", però jo crec que l’irresponsable hauria sigut mantenir-me en un partit en el qual ja no creia.

P. Tot i que va deixar l’alcaldia, mai va deixar d’estar a prop dels barris. ¿Quina és la percepció que té la ciutadania sobre Terrassa? 

R. Hi ha de tot. En general, creuen que és una ciutat que té molt potencial, però també una ciutat amb grans reptes. Potser un dels més destacats és el de la recollida de residus. Aquest serà un tema del qual es parlarà en els pòxims mesos i durant la campanya electoral, perquè hi ha d’haver propostes Evidentment que s’han fet inversions, però en una ciutat que ha anat creixent, potser l’empresa no s’ha dotat de recursos al mateix nivell que aquest creixement. Per això s’ha de fer un canvi i buscar quins són els sistemes més adequats.

P. Va apostar durant tota la seva candidatura per polítiques socials i d’esquerres: multes als bancs buits, municipalització de l’aigua. ¿Què li va faltar per desenvolupar? 

R. Continuar treballant per tots ells. Crec que en el tema de la vivenda vam ser un referent, vam fer molta feina, vam ser un dels primers ajuntaments a muntar una oficina d’intermediació hipotecària i després un dels primers a parlar cara a cara amb les entitats financeres per buscar solucions i, davant la seva negativa, aplicar un article de la llei de la vivenda que va aprovar el Parlament de Catalunya, que deia que als pisos que feia més de dos anys que estaven buits i que pertanyien a una entitat financera, se’ls podria obrir un expedient sancionador. Gràcies a això moltes famílies de la ciutat han tingut sostre. El repte, en aquest cas, és continuar amb aquestes polítiques.

"No vull opinar sobre aquest any, però li demano al PSC que per al nou projecte sigui valent"

Jordi Ballart:

Exalcalde de Terrassa

P. ¿Creu que se li ha donat un bon seguiment a aquestes polítiques socials? 

R. No he seguit gaire l’Administració actual, però tampoc he vist grans actuacions. No obstant, per respecte als que eren els meus companys al Govern prefereixo no opinar. Sí que m’hauria agradat que, per exemple, en matèria de vivenda, haguessin seguit el que, en aquest cas la regidora Lluïsa Melgares, va encapçalar. No em consta que durant aquest any hagin posat cap expedient sancionador, no s’ha fet un seguiment de les multes...jo crec que això és important. Però prefereixo no opinar gaire. Això sí, el que els demano per al nou projecte és que siguin valents.

P. ¿Vostè creu que va cometre algun error o va poder fer més coses en la gestió de la municipalització de l’aigua? 

R. Probablement sí. Hauríem d’haver parlat les coses de manera més clara des del principi, obrir més diàleg, però jo crec que l’ajuntament en tot moment va procurar el millor per a la ciutat. Crec que vam prendre la decisió més encertada. I al final el que compta és el resultat positiu, que hi haurà una empresa pública de l’aigua i que les decisions sobre ella es prendran a la ciutat.

Jordi Ballart, exalcalde de Terrassa.

P. Com diu, al final, aquesta municipalització de l’aigua sembla que arriba a bon port. ¿Què significarà això per a Terrassa? 

R. Primer, com deia, que les decisions es prenguin a Terrassa i no a Barcelona, Madrid o qualsevol altra ciutat d’Europa. A partir d’aquí, també implica transparència, que tot el que s’ingressa de la taxa de l’aigua es pugui reinvertir en millorar el servei, que es pugui fer un més bon seguiment i que hi hagi més control.

P. Des dels municipis s’impulsen moltes d’aquestes polítiques socials però després, des dels Governs autonòmics o centrals, es bloquegen. És el cas de la llei de la vivenda. ¿Què poden fer els ajuntaments en aquests casos?

R. En aquests casos, l’ajuntament ha de fer bàsicament de ‘lobby’. Els consistoris no tenen capacitat per fer lleis, però sí que pot ser una plataforma important per fer pressió a Barcelona o Madrid i intentar modificar aquestes decisions en benefici de la ciutadania.

P. El recolzament del Partit Socialista al 155 va ser el detonador perquè deixés el partit i l’alcaldia. Però no era l’única raó. ¿Què va canviar en el partit perquè n’acabés tan descontent? 

R. Jo vaig començar a desconnectar del partit quan no van recolzar la muncipalització de l’aigua a Terrassa. Van deixar de fer polítiques d’esquerres i feien polítiques molt allunyades dels valors fundacionals del partit. En el cas de l’aigua no hi van donar suport; però, a més, des de la direcció, van participar, juntament amb els poders econòmics, en una estratègia de desacreditació i extorsió a la figura de l’alcalde. Davant d’això, i també al veure moviments estranys per part de la cúpula del partit, ja vaig començar a adonar-me que no m’hi sentia còmode. La gota final va ser l’actitud que es va prendre al voltant del procés i la defensa del 155, en una manifestació al costat d’entitats com la Falange. Per respecte als valors i als fundadors del PSC, jo no podia continuar allà.

"Crec que s’hauria d’haver fet un referèndum acordat en el qual s’inclogués l’Estat federal"

Jordi Ballart:

Exalcalde de Terrassa

P. Va ser un dels alcaldes socialistes que més va recolzar el referèndum de l’1 d’octubre. ¿Continuaria defensant-lo ara de la mateixa manera? 

R. Com a alcalde democràtic vaig intentar ser l’alcalde de tots. No volia prohibir el referèndum, tot i que no estava d’acord amb la manera com es va fer. Crec que s’hauria d’haver fet un referèndum legal, acordat, en el qual es poguessin votar diferents opcions, com la independència, però també una tercera via que encara defenso, que és la de l’Estat federal, potser el punt de trobada entre els que se’n volen anar i els que no. No va de blanc o negre, sinó que hi ha altres posicionaments que els ciutadans haurien de poder triar en un referèndum legal i acordat.

P. Ha passat un any des d’aleshores i encara duren les conseqüències. Entre elles, polítics a la presó i exiliats i un intent de dividir la societat catalana. ¿Què en pensa d’aquesta situació? 

R. Jo penso que tots els partits polítics han de pensar en el llarg termini, tots han de cedir i asseure’s a parlar. Es parla molt de diàleg però no es practica. A l’hora de la veritat, s’han de deixar de banda els interessos electorals, les obsessions pel partit i els resultats electorals, mirar a l’horitzó i defensar el país i la seva gent. Segur que així s’asseurien en una taula i trobarien la manera d’arribar a acords.

P. Canviant radicalment de tema, quan va sortir de l’alcaldia i abans de plantejar-se el seu futur polític, va comentar que volia tornar a estudiar, aquesta vegada Periodisme, i escriure un llibre explicant la seva experiència. ¿Tindrem llibre? 

Notícies relacionades

R. El llibre el vaig començar a escriure i el tinc a mitges, i espero poder acabar-lo algun dia. Estudiar no he pogut, però continuo tenint l’espina clavada i espero poder-ho fer algun dia.

Més notícies de Terrassa