Cultura

Terrassa compleix un any com a Ciutat Creativa de la Unesco en l'àmbit del cine

És l'única ciutat espanyola que forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco en la Secció Film

esd 7

esd 7

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Terrassa es convertia, fa un any, en la primera ciutat espanyola designada Ciutat Creativa de la Unesco dins de la Secció Film, i s’unia així al grup conformat per Roma (Itàlia), Bradford (Anglaterra), Galway (Irlanda), Sofia (Bulgària), Bitola (Macedònia), Sidney (Austràlia), Busan (Corea del Sud) i Santos (Brasil), que ja en formaven part. Juntament amb Terrassa, també van aconseguir el nomenament fa un any les ciutats de Lodz (Polònia), Qingdao (Xina), Bristol (Anglaterra) i Yamagata (Japó). En total, 13 ciutats.

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha valorat molt positivament la feina que s’ha fet en aquest primer any de Terrassa com a Ciutat Creativa del Cine. “Ha sigut un any en què Terrassa ha refermat la seva aposta pel sector audiovisual i en què s’ha treballat en el foment dels valors que representa la Unesco”,assegura Vega, que afegeix que “el fet de ser la primera i única ciutat de l’Estat en possessió d’aquest reconeixement és un motiu d’orgull, una gran responsabilitat, i també representa una oportunitat per enfortir encara més el posicionament de Terrassa dins del sector audiovisual a escala mundial. Amb aquests objectius s’ha treballat i es continuarà treballant en els pròxims anys".

Entre les primeres accions dutes a terme, hi ha el posicionament internacional. Una gran festa oberta a tota la ciutadania va servir per celebrar la designació de la ciutat en una de les primeres accions de Terrassa com a membre de la Xarxa de Ciutats Creatives. Des d’aleshores, s’han dut a terme diferents activitats i iniciatives de posicionament i de treball en xarxa.

Al llarg dels últims mesos, Terrassa ha mantingut contactes i diferents intercanvis de bones pràctiques amb la resta de ciutats creatives, i ha enfortit les relacions mútues i intercanviat experiències. En aquesta línia, el mes de juny passat, Terrassa va participar alXII Annual Meeting Creative Crossroad,el plenari anual de ciutats creatives celebrat a la ciutat polonesa de Krakowice, seguint així amb les estratègies d’acostament amb altres membres de la Xarxa Unesco, creant llaços i refermant relaciones.

Por un altre costat, la ciutat també ha participat recentment a la festa del Cine di Roma per participar en el ‘Y Cinedays - Lo storytelling urbano delle città creative’ de la mà de representants de la Taula de l’Audiovisual. El Parc Audiovisual de Catalunya o l’aposta de Terrassa com a ‘ciutat filmfriendly’, així com el foment de l’educació en matèria audiovisual dins de l’entorn d’una ciutat que defensa la sostenibilitat d’una manera transversal, van ser alguns dels eixos que la ciutat va presentar en el marc d’aquest fòrum.

El cine, en el centre de les activitats

Paral·lelament a les accions exteriors i de posicionament de la ciutat dins de l’àmbit audiovisual, la Taula Local de l’Audiovisual, amb el recolzament de l’Ajuntament de Terrassa, continua fent diverses activitats per donar resposta als compromisos assumits com a Ciutat Unesco del Cinema.

Entre les activitats programades i que s’han dut a terme al llarg d’aquest any, destaquen l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Homenatge a Carles Barba. El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, ubicat al Parc Audiovisual de Catalunya, va centrar la seva aportació en una sessió dedicada al cineasta amateur Carles Barba. Una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu, sensibilitzant la societat sobre la història i els valors europeus, reforçant un sentiment d’identitat comuna i valorant les possibilitats que ofereix el patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.

També es va dur a terme‘Terrassa, ruta de cine. Turisme cinematogràfic’.La Terrassa Film Office va presentar l’estiu passat la segona edició de la ruta, una excel·lent oportunitat per descobrir les produccions, els actors i les anècdotes que envolten els rodatges acollits a la ciutat. A través de fotografies incloses en un dossier, es va poder contrastar com es transformen les places, carrers o naus industrials per convertir-se en escenaris del cine o de la televisió.

La‘Primera trobada de Ciutats Unesco espanyoles a Madrid’va ser també un punt de trobada entre les ciutats que compten amb aquesta designació amb l’objectiu d’intercanviar opinions, experiències i visió conjunta de futur. Per la seva part, ‘TRS fem cine! Primera mostra de cine fet a les aules’ es va convertir en l’activació dels compromisos que la ciutat continués treballant perquè el llenguatge audiovisual continuï molt present a les aules dels seus centres acadèmics. En aquesta línia, el projecte ‘TRS fem cine!’ s’ha estructurat en dues parts: d’una banda, el "Curs d’iniciació al cine", inclòs dins del Pla Formatiu de Zona, i d’una altra, la “Primera mostra de cine fet a les aules”, prevista per al mes de maig del 2019 al Cine Catalunya. Un projecte en què participen una vintena de centres educatius de Terrassa, Viladecavalls, Barberà del Vallès i Montmeló.

A més, per a la Fira Modernista 2019 es prepara una edició dedicada al cinema. S’està treballant amb la resta de serveis municipals implicats en l’organització de la Fira per presentar a la ciutat, des d’un vessant lúdic i molt atractiu, el cinema de principis del segle passat com un dels grans protagonistes de la Fira.

Amb aquestes accions, i un any després de la seva designació com a membre de la Xarxa Unesco de Ciutats Creatives, Terrassa continua treballant i apostant per mantenir una posició preeminent dins del mapa de ciutats creatives del món.

Notícies relacionades

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, creada el 2004, va néixer amb l’objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, d’integració social i de vida cultural, i de reconèixer la creativitat dels seus membres en set àmbits: artesania i arts populars, arts digitals, disseny, cinema, gastronomia, literatura i música.

Més notícies de Terrassa