Servei públic

Terrassa municipalitza el servei d'abastament d'aigua

El ple, amb l'oposició de PP i C's, dona llum verda a la modificació definitiva del canvi de model

L'Ajuntament prendrà el control sobre el servei el 10 de desembre, quan acabi l'última pròrroga forçosa

El ple de l’Ajuntament de Terrassa aprova definitivament la municipalització de l’aigua.

El ple de l’Ajuntament de Terrassa aprova definitivament la municipalització de l’aigua. / ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

El ple de l'Ajuntament de Terrassa ha donat llum verda a l'aprovació definitiva del canvi de model del servei d'abastament d'aigua a la ciutat. La proposta ha comptat amb el suport del PSC, TeC, ERC i la CUP. Per la seva banda, PP i C’s hi han votat en contra i el PDeCAT s'ha abstingut.

La nova gestió es farà a través de l'Entitat Pública Empresarial Local (EPEL), Terrassa Cicle de l'Aigua. En els pròxims mesos es constituirà el Consell d'Administració de la nova companyia, que donarà continuïtat als treballs de preparació del nou servei, com l'adequació de les noves oficines i les eines informàtiques necessàries, i la incorporació dels empleats que actualment treballen al servei de l'aigua a Terrassa.

Està previst que aquests treballs s'allarguin fins a finals d'any; per aquest motiu també s'ha aprovat una última pròrroga forçosa que implicarà que l'empresa Mina Aigües de Terrassa seguirà prestant el servei fins al 9 de desembre.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, l'Ajuntament de Terrassa s'ha convertit en el primer municipi de més de 20.000 habitants de Catalunya que municipalitza el servei d'abastament d'aigua potable. El ple ha posat punt final al procés administratiu que va iniciar l'exalcalde Jordi Ballart el mes de setembre de 2016, quan es va liquidar el contracte amb Mina, la companyia privada que ha prestat el servei a la ciutat des de 1942.

“Avui és un dia històric per a la ciutat de Terrassa”, assegura l'actual alcalde, Alfredo Vega, que assenyala que aquí comença “el compte enrere perquè l'aigua del municipi estigui governada i gestionada per la ciutat i l'Ajuntament que ens representa a tots”.

Vega reconeix que el procés ha sigut complex i que ha requerit “un gran esforç de diàleg i de pensar en clau de ciutat per garantir que jurídicament no es feia cap pas en fals”. En aquest sentit, ha defensat el procediment que s'ha seguit per arribar a aquesta aprovació definitiva del canvi de model de gestió, que en realitat no es farà efectiu fins al 10 de desembre, quan acabi l'última pròrroga de la concessió a Mina Aigües de Terrassa.

“A partir del desembre, Terrassa es convertirà en un dels primers municipis de tot l'Estat i d'Europa a gestionar l'aigua directament”, exposa Vega, qui subratlla que l'equip municipal s'ha preparat a fons per assumir aquest repte. Al mateix temps assegura que té la convicció que les administracions poden ser igual d'eficients que les empreses privades. “el que està en joc és el control estratègic d'un bé públic i el que està en joc és tractar-la com un bé o com un negoci”, afirma.

Un litigi obert

L'alcalde ha aprofitat la seva intervenció per llançar un missatge a Mina. “Entenc que en alguns moments ha defensat els seus interessos legítims, però en d'altres ha anat més enllà i ha arribat a qüestionar l'autonomia municipal i a plantejar alternatives que tothom sabia que estaven fora de la legalitat”, assegura Vega en referència a la proposta de la concessionària de crear una empresa mixta per gestionar el servei.

En aquest sentit, adverteix que l'Ajuntament no ha anat mai en contra de ningú, però adverteix que “no donarà cap pas enrere per defensar el bé general i el patrimoni col·lectiu de la ciutat”.

Mina Pública Aigües de Terrassa va presentar una demanda per suspendre els acords municipals del ple de l'1 de desembre de 2016, que incorporaven, d'una banda, la primera pròrroga forçada del servei i, per l'altra, la finalització del contracte de concessió de Mina i la reversió de béns del servei a l'Ajuntament.

Després que els jutjats del contenciós-administratiu número 17 i 9 de Barcelona i el jutjat número 2 de Barcelona desestimaran les peticions, Mina va recórrer la decisió al TSJC. A banda, l'empresa ha presentat dues demandes més contra les altres pròrrogues forçades aprovades i es preveu que presenti una nova sobre la quarta que s'ha aprovat ara.

Notícies relacionades

El principal escull per arribar a un acord amb l'Ajuntament gira al voltant de la valoració d'actius, que segons la companyia està molt per sobre dels dos milions d'euros que xifra el govern. L'empresa reivindica que aquests actius venen d'abans de la concessió, ja que els orígens de Mina es remunten al 1842, quan va començar a subministrar d'aigua Terrassa, llavors una potència tèxtil.

Més notícies de Terrassa