Acció pionera

Terrassa desenvoluparà un projecte contra la discriminació

Personal municipal, entitats i particulars es formaran en un nou enfocament integral dels riscos de discriminació

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Terrassa desenvoluparà durant els pròxims 18 mesos un projecte pioner contra la discriminació, que suposarà un pas endavant en aquest àmbit. El projecte, que compta amb suport econòmic de la Unió Europea, inclourà la formació de personal municipal, entitats i persones a títol individual en l'anomenada perspectiva interseccional, un enfocament teòric que té en compte diversos factors de risc de discriminació que poden convergir en una persona i com abordar aquestes combinacions de factors.

En les últimes dècades, la societat civil i l'Administració han avançat en la lluita contra la discriminació per raons de gènere, edat, orientació sexual, origen, etc., però sempre abordant els diferents factors individualment.

L'enfocament interseccional posa l'accent en el fet que sovint hi ha més d'un factor de risc en una mateixa persona, creant noves necessitats a l'hora de prevenir i evitar la discriminació.

Aquesta nova tendència està començant a utilitzar-se a l'hora de dissenyar polítiques inclusives, però encara hi ha poques experiències a Europa. Per això, la UE, en el marc del programa ‘Drets, igualtat i ciutadania’, ha subvencionat amb més de 196.000 euros aquest projecte presentat per l'Ajuntament de Terrassa, que porta per títol ‘Perspectiva interseccional per a les polítiques públiques locals d'igualtat i no discriminació”.

80% del pressupost del projecte

L'aportació europea representa el 80% del pressupost total del projecte. A canvi d'aquesta ajuda econòmica, Terrassa haurà de posar a disposició de la UE els progressos i coneixements adquirits, en un intercanvi d'experiències que té com a objectiu accelerar la implantació de la interseccionalitat en les polítiques de no discriminació.

L'Ajuntament de Terrassa desenvoluparà el projecte en tres fases juntament amb la Fundació Universitària Balmes i l'Associació per a la Creació i Projecte Socials. La primera fase, que ja està en marxa i que s'allargarà fins a l'estiu, consistirà a fer un diagnòstic del grau d'interseccionalitat en les polítiques de no discriminació municipals, juntament amb la identificació i l'anàlisi de bones pràctiques amb perspectiva interseccional en l'àmbit europeu.

En la segona fase, prevista a partir del juliol i fins a finals d'any, es portarà a terme un cicle de tallers sobre interseccionalitat. S'impartiran en total 15 tallers, deu per a professionals de l'Ajuntament i cinc per a les entitats de la ciutat i la ciutadania a títol particular.

Aquestes accions formatives serviran per millorar les polítiques en no discriminació del consistori i redundaran en un millor servei a la ciutadania. També repercutiran en la posada en marxa d'altres projectes en aquest àmbit, com la futura oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació, prevista per a l'actual Pla de mandat i que ha d'entrar en servei abans de l'estiu de 2019.

Finalment, en la tercera fase, que es realitzarà durant el primer semestre del 2017, l'Ajuntament de Terrassa organitzarà un congrés europeu sobre la interseccionalitat i polítiques públiques locals. El consistori convidarà al congrés les entitats representatives de tots els grups beneficiaris del projecte, les persones que s'hauran format als tallers i altres municipis i institucions catalanes i europees.

Notícies relacionades

En aquest congrés s'exposaran els resultats del treball fet en els mesos anteriors, recollits en el toolkit del projecte. Aquest document recollirà les recomanacions, propostes i consideracions sobre canvis organitzatius i bones pràctiques que siguin d'utilitat per a altres municipis europeus que vulguin seguir els passos de Terrassa en aquesta experiència.

Més notícies de Terrassa