Jutjats

Sentència pionera a Terrassa que permet esterilitzar una menor discapacitada

El jutge autoritza l'extirpació de l'úter d'una adolescent autista perquè perd el control quan menstrua

1
Es llegeix en minuts
ACN / TERRASSA

Un jutjat de Terrassa ha dictat una sentència pionera que permet esterilitzar una menor discapacitada ja que perd el control cada vegada que té la menstruació.

Així, el jutjat la declara incapacitada total, la inhabilita per votar, dona la pàtria potestat als seus pares per a la resta de la seva vida i permet practicar-li una extirpació de l'úter que impossibilitarà que tingui la regla.

Els metges, inicialment reticents a l'extirpació, van acabar admetent que era l'única opció viable, i la fiscalia també s'hi va mostrar favorable.

L'escrit del Jutjat de Primera Instància número 8 de Terrassa recull que l'adolescent, de 15 anys, pateix una discapacitat intel·lectual severa des del seu naixement, una patologia que “de manera persistent impedeix a la noia desenvolupar les facultats inherents  de manera adequada, efectiva i en pla d'igualtat".

DISCAPACITAT MENTAL D'ORIGEN SEVER

Després d'una exploració per part del jutge i un reconeixement del metge forense, el jutge ha determinat “sense cap dubte” que la menor pateix una discapacitat mental qualificable com severa, d'origen congènit, de pronòstic irreversible” i “incapaç de comprendre o prendre decisions en relació amb qualsevol tipus de gestió d'alguna transcendència o complexitat, tan en l'àmbit personal com en el patrimonial”. “En qualsevol acte d'una certa transcendència necessita assessorament i consell”, afegeix. 

Cada vegada que li ve la regla,  la menor no comprèn la situació i s'arrenca el bolquer li posen, afirma la mare de la noia 

La mare de la noia explica que cada vegada que li ve la regla, la menor no comprèn la situació, s'arrenca el bolquer que li posen, crida, plora, es posa les mans en el baix ventre i taca de sang tot el que hi ha al seu voltant durant tres o quatre dies.

EXTIRPACIÓ DE L'ÚTER AMB PRESERVACIÓ D'OVARIS

Per això, i en base a un informe del Comitè d'Ètica de l'Hospital Mútua de Terrassa, el jutge ha permès una histerectomia simple, és a dir, l'extirpació de l'úter amb la preservació dels ovaris perquè l'adolescent no tingui problemes hormonals.

Notícies relacionades

També ha informat favorablement a la intervenció una ginecòloga del mateix centre, la responsable del servei de ginecologia i obstetrícia de la Mútua de Terrassa, la qual recorda que altres procediments provats anteriorment no havien funcionat, com la implantació d'un dispositiu subcutani anticonceptiu que hauria d'haver reduït o eliminat la regla.

Més notícies de Terrassa