Un total de 149.950 alumnes comencen el curs escolar al Vallès Occidental

El número d'estudiants disminueix a totes les etapes excepte a Secundària, on n'hi haurà 590 més

Ensenyament admet que Can Llonch de Sabadell i Sala i Badrinas de Terrassa hauran d'esperar que es faci una planificació i es tingui pressupost per les obres

foto 3120596

foto 3120596

3
Es llegeix en minuts
ACN / TERRASSA

Els col·legis del Vallès Occidental comencen aquest dilluns el curs amb 149.950 alumnes, un 2% menys que els 153.322 estudiants que van iniciar el curs el setembre de 2015. El número d'alumnes disminueix a totes les etapes, a excepció de Secundària, on hi ha un increment de 590 fins a arribar als 39.398 alumnes.

Per etapes, hi haurà 29.013 alumnes de segon cicle d'Infantil, 1.195 menys que el curs anterior; 64.615 a Primària, 118 menys; 7.516 a Batxillerat, 1.341 menys a falta de xifres definitives; 5.397 en cicles formatius de grau mitjà, 107 menys; i 4.011 en cicles superiors, el que suposa gairebé 400 alumnes menys.

Pel que fa als docents, hi haurà 82 dotacions més que el curs passat, xifra que no es tradueix en persones ja que hi ha dotacions que impliquen més d'un professional. En total, el Vallès Occidental comptarà amb 8.082 dotacions de docents.

El curs 2016-2017 compta a la comarca amb 166 centres d'Infantil i Primària públics i 75 concertats. L'únic centre nou que hi haurà a la comarca serà un d'educació Primària a Sant Cugat del Vallès que ha començat amb dues línies i mòduls. A Secundària hi haurà 66 centres públics i 65 concertats. Per un altre costat, també hi haurà quatre centres d'educació especial públics i vuit de concertats.

La directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la comarca, Carme Vigués, explica que les ràtios han millorat a P3, ja que el 50,57% dels grups de P3 seran de menys de 25 alumnes i el 44,87% de 25, mentre que l'any passat eren el 38,32% i el 32,48%, respectivament. En ESO, el 81,22% de les classes seran de 30 alumnes o menys, quan l'any passat eren el 72,6%.

REFORMES I AMPLIACIONS

Aquest any, Ensenyament ha destinat 1,4 milions d'euros en obres per a necessitats d'escolarització, com poden ser l'adequació d'espais d'ESO i les ampliacions. Les millores s'han fet en centres de Sabadell, Terrassa, Barberà, Castellar, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze i Santa Perpètua de la Mogoda.

Enguany s'han habilitat 16 aules més en mòduls i hi haurà un total de 59 mòduls, encara que en alguns casos les obres ja estan fetes però els centres mantenen aquests mòduls per destinar-los a altres activitats.

Per un altre costat, també s'han realitzat inversions per millorar la seguretat i accessibilitat d'alguns centres de Montcada, Ripollet, Sabadell, Terrassa i Santa Perpètua. En el cas de Sabadell, s'ha substituït una coberta que contenia amiant de l'Institut Escola Industrial.

Vigués ha explicat que en la resta de centres que encara tenen presència d'aquest material, les actuacions s'aniran realitzant aprofitant els períodes vacacionals per raons de seguretat i afegeix que no hi ha un calendari tancat per a dur-ho a terme ja que depèn de la disponibilitat pressupostària.  

Per un altre costat, ha relatat que a finals de juliol es van licitar les obres de l'Institut Torrent dels Alous de Rubí i Leonardo Da Vinci de Sant Cugat, de manera que l'inici de les obres és “imminent”. De la mateixa manera, l'1 de setembre van sortir a licitació els projectes dels instituts Can Roca i Les Aimerigues de Terrassa.

Si es compleixen els terminis previstos, aquests centres haurien d'obrir les seves portes el curs 2018-2019. Per un altre costat, el projecte d'ampliació i reforma de l'Institut Can Periquet de Palau-solità i Plegamans va una mica endarrerit i la seva licitació està prevista per a finals de mes.

Vigués ha explicat que de moment aquests són els centres que es licitaran i començaran les obres i ha dit que altres projectes, com els de Can Llonch a Sabadell o l'Escola Sala i Badrines de Terrassa, hauran d'esperar a què es dugui a terme la planificació de cara al futur i es tingui el pressupost necessari per tirar-ho endavant.

INTENT DE FRAU

Els Serveis Territorials han informat també que aproximadament una desena de famílies, concentrades a Sabadell, van intentar fer un frau a l'hora de la preinscripció, aportant un domicili diferent del de residència per poder optar a un col·legi que no els pertanyia en primera opció, encara que tots els casos s'han solucionat a través d'un expedient i parlant directament amb les famílies.

Pel que fa a l'escolarització en castellà, tant sols són “una o dues famílies” de la comarca les que ho han sol·licitat, i la petició s'ha traslladat a través de Serveis Territorials al Departament.

Per un altre costat, Vigués ha reconegut que aquest any van “endarrerits” amb la concessió de beques de menjador i que les famílies que n'han sol·licitat una encara desconeixen si se'ls concedirà.

Notícies relacionades

La directora ha dit que aquesta informació arribarà a les famílies ben aviat i ha relatat que el tràmit s'ha endarrerit perquè s'han modificat els barems i s'està reorganitzant el pressupost per atendre les demandes.

Més notícies de Terrassa