Estudiants de la UPC llancen a l'estratosfera un globus que capta fotos de la Terra i el Sol

L'aparell mesura 1,5 metres de diàmetre i porta quatre cambres integrades

clip image002

clip image002

1
Es llegeix en minuts
ACN / TERRASSA

Estudiants de l'Escola d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han construït un globus de làtex i l'han elevat amb heli fins a una altitud de 32.000 metres, 20.000 per sobre de la que aconsegueixen els avions en els vols convencionals.  L'aparell ha permès captar milers de fotografies i vídeos de la Terra i el Sol des de l'estratosfera.

Les imatges es van prendre en un dels tres llançaments que s'han realitzat al llarg d'aquest curs des de diferents punts de la geografia espanyola. El globus té 1,5 metres de diàmetre, ascendeix amb heli i porta suspès un mòdul d'uns trenta centímetres cúbics, agafat amb cordes de fil de carboneig que està equipat amb quatre cambres.

El projecte és fruit del programa Inspira de l'ESEIAAT i l'ha portat a terme l'equip NESLAB, format per 17 estudiants. Un dels integrants de l'equip, Marc Cortés, explica que una de les dificultats màximes és protegir l'equip electrònic de les condicions severes de pressió i temperatura, de manera que han hagut de ser molt cuidadosos a l'hora d'escollir els materials per cobrir l'equipament.

També explica que la comunicació des del mòdul es fa amb aparells de telemetria i un petit controlador que envia correus electrònics via satèl·lit, els quals contenen informació de la ubicació del globus i un emissor de ràdio.

ESTUDI DE CONCENTRACIÓ DE GASOS

Mitjançant els experiments realitzats han estudiat la concentració de gasos a l'atmosfera. Concretament, la temperatura exterior en funció de l'altura i l'han contrastat amb els models de la International Standard Athmosphere.

També han mesurat la temperatura interior del cub per analitzar quines capes de material aïllant són les més eficients i han comprovat si un baròmetre registra o no la mateixa altitud que un aparell de GPS tècnic de gran altitud. L'objectiu final és establir quan és viable utilitzar només el baròmetre, un aparell obtingut via Internet a un preu de dos euros.

Notícies relacionades

Els estudiants volen demostrar amb el seu projecte que amb pocs recursos es pot arribar a altituds que fins ara només estaven a l'abast d'algunes empreses. En aquest sentit, estudiants de l'escola de negocis de la Universitat de Harvard els van contactar per realitzar un projecte experimental.

Més notícies de Terrassa