Centre Ocupacional

Fupar impulsa un projecte pioner d'atenció a persones amb trastorn de l'espectre autista

La nova metodologia es porta a terme amb el suport del Grup BBVA i inclou la creació de dues noves sales per donar atenció a 12 persones d'aquest col·lectiu

fupar tea 01

fupar tea 01
fupar tea 03
fupar tea 02

/

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / TERRASSA

Fupar i el Grup BBVAun projecte basat en un nou mètode per atendre les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) usuàries del Centre Ocupacional.

“La posada en marxa d'aquesta metodologia, anomenada ‘teacch’, permet incrementar la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones, fet per al que s'han creat dues noves sales específiques per a aquest col·lectiu”, explica el director de la Fundació Antiga Caixa de Terrassa i director de Fupar, Josep Ribera.

Christian Terribas, director territorial de BBVA, posa èmfasi, per la seva part, en “la necessitat de crear oportunitats que facilitin la integració plena de les persones amb algun tipus de discapacitat o trastorn” i destaca “la valuosa tasca que s'està fent a Fupar en aquesta línia”.

El projecte es va iniciar el 2013 quan es va detectar que al Centre Ocupacional, que atén 154 persones amb discapacitat mental, hi havia un col·lectiu de persones que tenien un diagnòstic associat a l'autisme.

“A nivell funcional, les persones amb trastorn de l'espectre autista no responen de la mateixa manera i tenen una forma particular d'entendre les emocions. Al conviure amb persones amb altres discapacitats mentals presentaven trastorns en el seu comportament”, explica la directora del Centre Ocupacional, Marta Puig.

MÈTODE ‘TEACCH’

La singularitat del mètode ‘teacch’ es basa en l'anticipació i l'aplicació d'un cronograma molt específic en un entorn que els preserva la seva manera de ser.

La directora del Centre Ocupacional afegeix que “les persones amb TEA tenen en comú la necessitat d'estar en espais que els hi donin seguretat, amb pocs inputs visuals i on hi hagi molt silenci. També són persones molt ritualistes, que necessiten preveure i saber què faran al llarg del dia amb molta antelació”.

Notícies relacionades

Fruit d'aquestes necessitats, les noves sales estan aïllades del soroll, tenen una distribució del mobiliari molt determinada i al començar el dia treballen primer l'organització de tota la jornada. “Hem observat que comptar amb uns espais específics adaptats a les necessitats d'aquestes persones està donant resultats molt satisfactoris”, conclou Puig.

Més notícies de Terrassa

Temes:

Autisme