ATP FINALS

El repte mestre de Nadal

El tennista balear afronta amb optimisme un torneig que mai ha guanyat

El repte mestre de Nadal
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Des de Xangai a Torí passant per Londres. En 11 presències des del 2005 al 2022 (va estar absent en 6 per lesió), Rafael Nadal continua tenint en les Nitto Finals ATP (antic Masters) la seva assignatura pendent per aprovar i guanyar, almenys una vegada, el trofeu que reuneix els vuit millors de la temporada al final de l’any. És l’únic gran títol que falta a les vitrines del seu museu de Manacor. Un repte mestre. I el temps per aconseguir-lo no l’ajuda perquè l’exnúmero 1 mundial ja té 36 anys.

Nadal aterra a Torí fora de la seva millor forma malgrat una altra temporada brillant en el circuit amb dos Grand Slams més (Austràlia i Roland Garros) per afegir a una col·lecció de 22. Un any que va començar imparable però a qui les lesions han tornat a tallar els èxits. La pitjor és la síndrome de Muller-Weiss que des del 2004 arrossega al peu esquerre, i que ja l’havia deixat fora de combat cinc mesos l’any passat abans de reaparèixer amb la victòria a l’Open d’Austràlia contra Daniïl Medvédev, remuntant dos sets.

Coix i campió

Una lesió crònica que el va fer jugar amb el peu infiltrat i el va turmentar fins al punt de pensar en la retirada definitiva, en el Masters 1000 de Roma, a les portes de Roland Garros. Va optar per seguir i aguantar el dolor. A París va jugar coix amb el peu adormit, però va tornar a mossegar la Copa dels Mosqueters per 14a vegada. 

Un tractament de radiofreqüència polsada va posar fi al seu calvari, de moment, i li va permetre participar a Wimbledon tres anys després de l’última presència, però una ruptura intercostal el va obligar a retirar-se en les semifinals sense jugar contra Nick Kyrgios. Des d’aleshores, els últims quatre mesos, Nadal només ha jugat sis partits (va caure en vuitens de l’US Open) i n’ha perdut tres, l’últim en el Masters 1000 de París fa dues setmanes, en el retorn al circuit després de ser pare per primera vegada.

Fritz, el primer rival

Nadal arriba una altra vegada a contrarellotge però disposat a tenir una oportunitat per ser mestre . «En aquest torneig no he aconseguit ser prou bo, però si pensés que no tinc opcions no hauria vingut. Crec que puc tenir la meva oportunitat, malgrat el cúmul de coses negatives que han passat des de Wimbledon», va explicar divendres en el ‘media day’ abans del debut d’aquest diumenge contra Taylor Fritz (21.00 hores, Movistar).

Si pensés que no tinc opcions, no hauria vingut a jugar»

Rafael Nadal

La sort, almenys aquest cop, ha acompanyat l’actual número 2 mundial, que ha quedat aparellat en el grup verd amb el tennista nord-americà (9 del món), rival contra el qual es va lesionar a Wimbledon, el noruec Casper Ruud (4), a qui va guanyar en la final de Roland Garros, i el canadenc Felix Auger-Aliassime (8), a qui el seu oncle Toni Nadal assessora i que es presenta amb el millor balanç de la gira ‘indoor’ europea, amb 27 victòries i 3 títols consecutius. Rivals complicats però també assequibles.

Res a veure amb el grup de la mort, el vermell, en què Novak Djokovic (8) s’haurà de jugar la classificació per a les semifinals amb Stefanos Tsitsipas (3) i els russos Daniïl Medvédev (5) i Andrei Rublev (7). 

Un camí tortuós que no espanta l’exnúmero 1. «Vèncer seria el final perfecte per a la temporada, la cirereta. Vaig guanyar Wimbledon i la majoria de tornejos ‘indoor’ abans de les Finals ATP. Estic motivat i tinc ganes del repte, però és un camí llarg i aquí hi ha els millors del món», destacava el tennista serbi que dilluns debutarà contra Tsitsipas.

Alcaraz i el número 1

Des de la llunyania d’El Palmar, Carlos Alcaraz, absent per lesió, estarà pendent de confirmar el seu número 1 al final de la temporada com el més jove de la història dels 18 tennistes que ho han aconseguit des que es va establir el rànquing el 1972. A Torí encara podrien desbancar-lo Nadal i Tsitsipas. Per aconseguir-ho, Nadal hauria de guanyar quatre partits i arribar a la final del torneig, mentre que Tsitsipas hauria de guanyar el títol sense perdre cap partit. Un repte molt complicat. 

Granollers, en el doble

Notícies relacionades

Nadal no serà l’únic representant espanyol a Torí. En el torneig de dobles, Marcel Granollers participarà juntament amb l’argentí Horacio Zeballos. Serà la setena presència del tennista català en un torneig que va conquistar per primera i única vegada el 2012, a l’O2 Arena de Londres, fent parella amb Marc López.

La parella hispanoargentina ha sigut semifinalista les dues últimes edicions i debutarà aquest diumenge contra el britànic Joe Salisbury i el nord-americà Rajev Ram, número 2 del món.