TERRATRÈMOL EN EL MÓN DEL TENNIS

Djokovic, un futur incert després de l’expulsió d’Austràlia

  • El número 1 del món, que no podrà defensar el títol a Melbourne, no compleix ara mateix els requisits per jugar als Estats Units i el Canadà, i tindria restriccions en altres territoris

  • El tennista està «tremendament decebut» i el president serbi parla de «maltractament a una persona i un país»

Djokovic, un futur incert després de l’expulsió d’Austràlia
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Novak Djokovic ha perdut. El número 1 mundial no podrà començar a defensar aquest dilluns el títol que va guanyar l’any passat a Melbourne, el novè de la seva col·lecció de Grand Slams australians, i no podrà tornar a entrar a Austràlia en els pròxims tres anys. Els tres jutges del Tribunal Suprem australià, presidit per James Allsop, van decretar per unanimitat l’expulsió del país i sense apel·lació possible.

Durant gairebé quatre hores, Nick Wood, responsable de l’equip d’advocats de Djokovic, va intentar impedir la deportació del tennista serbi després que el Ministeri d’Immigració del Govern australià li denegués una segona visa, al considerar que la seva presència en territori australià representava un perill per a la salut pública i l’ordre al contradir les normes decretades contra la covid-19 al país.

En l’expedient de 268 pàgines Djokovic presentava declaracions jurades en què acceptava els errors comesos en el seu primer visat, a l’arribar el 5 de gener a Melbourne i ometre el seu viatge Marbella el 30 de desembre passat, però no es va tenir en compte. La nit de diumenge a Austràlia, a les 22.50 h, Djokovic agafava un avió cap a Dubai, mostrant-se «tremendament decebut». El número 1 mundial es prendrà ara «una mica de temps per descansar i recuperar-se abans de fer més comentaris sobre la situació». 

Després d’11 dies d’un serial que ha tingut en suspens mig món, Djokovic marxa d’Austràlia amb una derrota fora de les pistes i la inseguretat d’un futur esportiu incert per la seva negativa a vacunar-se.

Un torneig escapçat

L’expulsió de Djokovic deixa el torneig escapçat sense el número 1 mundial, una cosa que no passava en cap Grand Slam des de fa 13 anys, i obre les expectatives dels seus màxims rivals al títol.

La substitució del tennista serbi per l’italià Salvatore Caruso (150è del món) deixa descompensada la part alta del quadro, en què els tennistes més beneficiats seran l’alemany Alexander Zverev (3) i Rafael Nadal (6), un dels quals teòricament s’havia de creuar amb el campió en les semifinals. Sense Djokovic a la pista, Daniïl Medvédev (2) serà el gran favorit al títol que se li va escapar l’any passat a la final contra el serbi.

La temporada es complica

Els problemes no s’acaben amb la deportació d’Austràlia. La temporada 2022 es presenta molt complicada per al tennista serbi, que tampoc compleix cap requisit per entrar actualment als Estats Units i el Canadà, on al març havia de jugar els Masters 1000 d’Indian Wells i Miami , així com a l’estiu els Masters 1000 del Canadà, Cincinnatti i l’US Open.

El calendari tennístic de Djokovic es reduirà també a la resta del circuit. Si vol jugar a Wimbledon haurà de passar abans una quarantena de 10 dies a la Gran Bretanya. Roland Garros també està estudiant com permetrà l’entrada dels tennistes no vacunats, tot i que inicialment, si Emmanuel Macron no diu el contrari, el serbi podrà defensar el seu títol a París i jugar els Masters 1000 de terra a Montecarlo, Madrid i Roma, tot i que a Itàlia haurà d’estar sotmès a unes dures restriccions, sortint de l’hotel només per entrenar i jugar.

Rècords en perill

Als 34 anys, l’encara número 1 mundial tindrà mes difícil la consecució dels rècords pels quals diu que continua jugant. De moment perd l’oportunitat de guanyar el 21è Grand Slam de la seva carrera i corre perill de perdre el número 1 de mundial, en què des d’aquest dilluns farà 351 setmanes que està instal·lat i perseguia el rècord absolut de Steffi Graf (377).

Daniïl Medvédev podria prendre-li el número 1 si arriba a la final d’Austràlia (1.200 punts) o guanya el títol (2.000). Actualment, Djokovic lidera el rànquing amb 11.015 punts, per davant el tennista rus, amb 8.935. 

Sèrbia s’indigna pel tracte

Aleksandar Vucic, president de Sèrbia, considera l’expulsió del seu compatriota una decisió purament política i aquest diumenge es va queixar d’«una caça de bruixes» i «un maltractament contra una persona i un país». El primer ministre serbi va parlar personalment amb Djokovic per traslladar-li el seu suport: «Li vaig dir que em moro de ganes que vingui a Sèrbia». 

Notícies relacionades

Per contra, el primer ministre australià, Scott Morrison, va expressar la seva satisfacció per la resolució judicial al justificar que la decisió respon a l’«interès públic, per motius de salut» del Govern australià, que des del començament de la pandèmia aplica una de les polítiques més dures del món contra la covid-19 i la lluita pel repunt de contagis dels últims mesos.

L’ATP evita el conflicte i parla del «final d’una sèrie de fets profundament lamentables», però valora que «s’han de respectar les decisions de les autoritats judicials en matèria de salut pública» i demana temps per «treure lliçons» d’aquest cas.