TORNEIG DE MESTRES

Tsitsipas i Thiem jugaran una final inèdita a Londres

aguasch50936869 greece s stefanos tsitsipas celebrates winning a game as he 191116171413

aguasch50936869 greece s stefanos tsitsipas celebrates winning a game as he 191116171413 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol_galceran

Els temps estan canviant. Almenys a laCopa Masters. Ni Novak Djokovic ni Roger Federer, dominadors sobre la pista de l’O2 Arena de Londres, seran a la final d’un torneig en què s’han repartit 11 títols. Si el tennista suís va barrar el pas a Djokovic dijous passat, aquest dissabte ha sigut el grec Stefanos Tsitsipas qui li ha tancat la porta als morros a Federer al derrotar-lo per 6-4 i 6-3. Aquest diumenge (19.00 hores, Movistar) es jugarà el títol amb l’austríac Dominic Thiem, en una final inèdita, després que s’imposés en l’altra semifinal a l’alemany Alexander Zverev, campió l’any passat, per 7-5 i 6-3.

Als seus 38 anys, Federer s’ha trobat a l’altre costat de la xarxa amb un rival que sembla una rèplica del seu joc, tot i que amb 17 anys menys. I no és la primera vegada que el suís cau contra Tsitsipas. Ja ho va patir a començaments d’any a l’Open d’Austràlia, quan el grec el va eliminar (6-7, 7-6, 7-5 i 7-6). 

 

Federerno ha començat bé. Res a veure amb la sortida de cavall que va haver de fer fa un parell de dies davant de Novak Djokovic. El tennista suís ha perdut el seu servei en el tercer joc i ha anat a remolc del marcador i ha desaprofitat fins a sis punts de ‘break’ per recuperar aquest desavantatge. Un en el primer joc, tres en el setè i dos més en el novè.

En aquest últim ha desplegat el seu millor tennis durant 13 minuts per intentar evitar que Tsitsipas s’apuntés el set. Però el grec ha salvat les dues ocasions en contra i s’ha apuntat la mànega en el setè avantatge que ha tingut. En cada ocasió de perill, el grec treia el seu poderós servei per recuperar la pista i decidir tant amb la seva dreta com amb el revés.

Debutant i finalista

A la segona mànega les coses no han millorat per a Federer. El suís ha tornat a perdre el servei molt aviat en el tercer joc (0-40) i s’ha vist una altra vegada per darrere de Tsitsipas. Però després de 64 minuts Federer ha aconseguit el primer ‘break’ després de 9 punts de ‘break’ perduts. L’O2 Arena ha explotat i corejat el seu nom. És casa seva, gairebé comWimbledon. En aquest escenari l’ex número 1 mundial ha guanyat sis títols i ha arribat a 16 de 17 semifinals (només el 2008 no va ser en la penúltima ronda).

Aquest ‘break’ no ha sigut suficient. Tsitsipas l’ha recuperat en el següent joc (3-2). Federer no es trobava còmode i cometia massa errades, especialment amb la dreta, el seu millor cop amb què ha acumulat 17 dels 26 errors no forçats que ha fet en el partit. Massa. El tennista grec ja no ha deixat escapar l’avantatge per convertir-se en el primer tennista del seu país que jugarà una gran final. 

Tsitsipas ha certificat la seva victòria amb un ‘ace’ final. ‘Strangers thinks’ ha escrit a l’objectiu de la càmera de televisió el grec, feliç pel seu triomf. «És un somni fet realitat. He vist tantes vegades Federer guanyar en aquest escenari per televisió que haver-lo derrotat avui és increïble», ha afirmat Tsitsipas. Menys content se n’ha anat de la pista Federer, que novament ha deixat escapar una oportunitat. Des del 2011 el suís no ha jugat una final a la Copa Masters. El temps no passa debades.

«Una cosa irreal»

En l’altra semifinal de la nit Thiem va demostrar el seu gran moment de forma imposant-se a Zverev, després de guanyarFederer  i Djokovicen la fase de grups. El tennista austríac, tot i que refredat, va tornar a donar sobre la pista una lliçó de regularitat i encert davant d’un Zverev, defensor del títol, que es va veure impotent de frenar-lo i que es va arribar a desesperar tirant la seva raqueta a terra després de perdre el primer set amb una doble falta.  A la segona mànega Thiem va mantenir la seva pressió i intensitat per fer el ‘break’ decisiu (4-2) i apuntar-se el triomf.

Notícies relacionades

«És una cosa irreal per a mi. És un dels tornejos més prestigiosos de l’any, i tinc l’oportunitat de jugar la final. Vèncer el defensor del títol, un bon jugador, un jugador increïble, sempre és un gran assoliment i estic molt, molt content»,  va dir Thiem.

AvuiThiem s’enfrontarà a un rival també en gran forma com el grec Tsitsipas que, als 21 anys i debutant del torneig jugarà la final.  Thiem domina per 4-2 Tsitsipas. En el torneig de dobles jugaran la final els francesos Pierre Hughes Herbert Nicolas Mahut davant del sud-africà Raven Klaasen i el neozelandès Michael Venus.

Temes:

Roger Federer