obert dels eua

Rafa Nadal, després del seu 19è Grand Slam: «Jo faig la meva història»

El tennista manacorí celebra una «victòria especial» però nega qualsevol «ambició desmesurada» per estar a un només 'gran' de Roger Federer

rpaniagua49779029 rafael nadal of spain reacts during the men s singles finals190909024744

rpaniagua49779029 rafael nadal of spain reacts during the men s singles finals190909024744 / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts
Agencias / Nueva York

El tennista espanyol Rafael Nadal, que ha aconseguit el seu quart Obert dels EUA i el seu Grand Slam número 19, ha dit que la d’avui ha sigut una «victòria especial», sobretot per la dificultat que ha suposat, però ha rebutjat «qualsevol ambició desmesurada» i pensar a quin lloc està de la història del tennis. En la roda de premsa posterior a la final de l’US Open, en un partit vibrant de prop de cinc hores davant del rus Daniïl MedvédevDaniïl Medvédev, Nadal va ser preguntat sobre el fet d’estar a un Grand Slam de ser junt amb el suís Roger Federer el tennista amb més ‘majors’ de la història.

«L’ambició és bona, però l’ambició desmesurada és dolenta perquè corres el perill de no veure el món de forma positiva [...]. Jo no puc viure així. Si no un viu en un estat de tensió i pressió tot el dia que no el deixa ser feliç», es va sincerar Nadal, qui va dir entendre el debat que hi hagi tres tennistes –va incloure així Novak Djokovic– que durant tant temps dominin el circuit internacional.

Nadal va afirmar que juga perquè és «feliç» practicant tennis –«jo faig la meva història»– i va admetre que «no puc predir el futur» sobre quant temps pot durar la seva carrera, sempre pendent de les seves condicions físiques a una edat, 33 anys, en què és conscient que s’ha d’administrar. «Jo no deixo de lluitar», va concloure Nadal, al valorar també unes afirmacions del seu entrenador Carles Moyà, que va dir després del partit que «si el moment es posa lleig, jo posaria la meva vida» en mans de Nadal.

Per al número dos del rànquing a l’ATP, la «clau» del partit va ser perdre el tercer joc en el tercer set, cosa que va permetre a Medvédev «jugar d’una manera increïble». «Ha sortit de la seva zona de confort i ha fet coses que no fa habitualment», va apuntar Nadal, que va destacar que el rus «arribava a pilotes increïbles»

. «I la clau [per guanyar] ha sigut també resistir al començament del cinquè set [...] Sabia que el partit em donaria una altra oportunitat», va comentar.

Emocionat

En la cerimònia de lliurament de trofeus, Nadal es va emocionar, fins al punt d’haver d’interrompre breument l’entrevista davant del públic, per després prendre el micròfon i donar de forma insistent les «gràcies» als aficionats novaiorquesos pel seu recolzament.

Notícies relacionades

En espanyol a peu de pista, també va agrair els ànims dels aficionats llatins, dels quals va dir que «mai fallen, ni a Nova York, ni a l’Amèrica Llatina, ni a Miami». «Aquesta nit també, gràcies a tots vosaltres», va apuntar dirigint-se a «tota la comunitat llatina». «Jo us espero veure l’any que ve», va assegurar Nadal, fent lliscar així la seva intenció de voler tornar a l’Obert dels EUA el 2020, després de qualificar la victòria de «la més emocionant de la meva vida», en una partit que va ser «una bogeria».

També va tenir el detall d’enviar un missatge de recolzament al seu amic Karim Alami, un jugador marroquí que recentment va perdre el seu fill en un accident de trànsit.