LES SEMIFINALS DE WIMBLEDON

Nadal cedeix el clàssic a Federer a Wimbledon

L'astre suís pes venja pel 2008 i jugarà la seva 12a final en el torneig

rpaniagua49043180 tennis   wimbledon   all england lawn tennis and croquet clu190712201145

rpaniagua49043180 tennis wimbledon all england lawn tennis and croquet clu190712201145 / POOL

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

El 40è clàssic entre Rafael Nadal i Roger Federer ha sigut per al tennista suís. A la seva pista preferida, el vuit vegades campió del torneig s’ha imposat al mallorquí per 7-6 (7-3), 1-6, 6-3 i 6-4. Onze anys després de la màgica final en què Nadal va aconseguir el seu primer Wimbledon, Federer s’ha venjat i diumenge serà el rival de Novak Djokovic en la seva 12a final a l’All England Tennis Club de Londres. El final va ser d’infart. Digne dels enfrontaments que els dos campions han mantingut des del llunyà 2004, quan es van trobar per primera vegada a Miami.

Mirka, la dona de Federer, esbufegava i no volia mirar a la pista en el que va ser l’últim joc del partit. Federer havia tingut dos ‘match balls’ a favor amb la sacada de Nadal, però el mallorquí no estava disposat a entregar-se. Els va salvar i Federer va haver de decidir amb el seu servei. Tenia en poder la seva millor arma però l’ansietat per la victòria va fer que aquests 11 punts es convertissin en un calvari abans de poder celebrar la victòria en el cinquè ‘match ball’  gràcies a un últim revés que Nadal va enviar mig metre fora de la línia.

Batalla absoluta

“Rafa ha jugat increïble. Hem estat a un gran nivell. Em sento molt feliç d’haver guanyat aquest partit tan especial”, deia Federer esbufegant encara, després de tres hores i 2 minuts d’una batalla absoluta. Un duel dels grans que la central de Wimbledon va celebrar amb una ovació eixordadora per als dos tennistes. “Em sento molt feliç d’haver guanyat un partit tan especial”, deia respirant entretallat per televisió després de tres hores i 2 minuts d’una batalla absoluta. “Nadalno ha tingut la mateixa opinió. “No ha sigut una gran batalla. Hi ha hagut massa punts gratis. No he estat afinat amb la resta i no he aconseguit portar el partit a l’estrès que volia. No he jugat prou bé per guanyar”, admetia el mallorquí que reconeixia que “avui Federer ha estat per sobre de mi”. 

“No he estat afinat amb la resta i no he portat el partit a l’estrès que volia”

Rafael Nadal

Número 2 mundial

Federer Nadal han saltat a la pista amb una idea clara. Evitar el ‘break’. Aquesta era la consigna.  I el primer set s’ha convertit en duel des del punt de servei com en els vells temps de Wimbledon. Tots dos l’han mantingut fins a arribar al ‘tie-break’. Federer imposava amb la seva efectivitat en el servei (6 ‘aces’) i un 78% d’efectivitat amb el primer, jugava a tres tirs buscant el cop guanyador. Però Nadal responia en cada joc també amb la mateixa arma. En el joc decisiu, el mallorquí ha fet un ‘mini break’ de sortida i ha anat amunt fins al 3-2, però el suís ha respost amb contundència per apuntar-se cinc punts seguits i la primera mànega en 51 minuts i l’explosió del públic de la central.

Crisi amb la sacada

A la segona mànega, Federer ha entrat en una crisi amb el seu servei. Nadal l’hi llegia gairebé sempre i després de 78 minuts de partit ha tingut el seu premi i ha aconseguit el primer ‘break’ (3-1). Ha sigut un cop del qual no s’ha recuperat l’ex número 1 mundial. El suís l’ha cedit per segona vegada (5-1) i ha entregat el segon set, sense poder de resposta i entregat.

En el tercer set, el partit ha tornat a fer un gir. Federer s’ha retrobat amb el servei per fer ‘break’ a Nadal en el quart joc (3-1) davant una altra explosió d’alegria dels espectadors decantats pel suís, que, en el següent joc, ha salvat 3 ‘break points’ per avançar-se 4-1. Un avantatge definitiu per col·locar-se amb dos sets a un en el marcador.

El de les millors èpoques

Federer s’havia recuperat i no semblava disposat a entregar-se. En el quart set, ha trencat la sacada de Nadal molt aviat (2-1). El número 2 mundial no podia parar la tromba de joc del seu rival, que, als 37 anys, semblava en les seves millors èpoques.

Nadal picava fort la pilota i corria després de cada punt, com en els vells temps, però el suís portava la batuta del concert i el ritme del joc. A la llotja del mallorquí, se sentien els crits de Toni Nadal, que intentava animar-lo. L’oncle i exentrenador del mallorquí sabia que el partit encara podia capgirar-se. La tensió era màxima. Però aquesta vegada es va imposar Federer, que ho va celebrar al màxim.

Notícies relacionades

No n’hi havia per menys. Diumenge optarà a la seva novena corona a Wimbledon.  Tampoc ho tindrà gens fàcil. A la pista li espera un tal Djokovic, el campió actual i el número 1 mundial. “Novak és suprem aquí. Serà un partit duríssim, però ara mateix vull celebrar la victòria d’avui. Estic veritablement emocionat”. De moment Federer evita que Nadal pugui acostar-se als 20 Grand Slams, en aquest duel que manté ‘The Big Three’ des de fa 14 títols dels últims 16. 

“La vida continua i demà serà un altre dia. He perdut i no n’estic orgullós ni satisfet, però així és l’esport. Vinc d’una època complicada, hi haurà temps per valorar el que ha passat”, recalcava Nadal.