Wimbledon acaba amb els partits maratonians

El Grand Slam londinenc introduirà el desempat en el cinquè set a partir del 12-12

jcarmengol45523020 file   this june 24  2010  file photo shows john isner of th181019134656

jcarmengol45523020 file this june 24 2010 file photo shows john isner of th181019134656 / Alastair Grant

1

L’All England Club, seu del torneig de Wimbledon, va anunciar aquest divendres que, a partir del 2019, el torneig introduirà el desempat en el cinquè set dels partits quan aquests arribin al marcador de 12-12.

En un comunicat publicat a la pàgina oficial del torneig, s’informa que s’ha arribat a aquesta decisió després de revisar les dades dels enfrontaments dels últims 20 anys i consultar als jugadors i els àrbitres.

D’aquesta manera, Wimbledon serà el segon Grand Slam, després del’Obert dels Estats Units, a introduir el desempat en el cinquè set, tot i que amb la diferència que serà amb el marcador de 12-12 i no de 6-6, com és habitual.

"Ha arribat el moment d’introduir el 'tie-break' per als partits que no han acabat en un determinat punt del set definitiu. Segons el que sabem, les possibilitats que un partit s’allargui molt en el cinquè set són rares", va expressar Philipp Brook, president de l’All England Club. "Creiem que un 'tie-break' en el 12-12 suposa un equilibri entre permetre els jugadors competir en igualtat i també assegurar-se que els partits acabaran en un franja de temps acceptable", va afegir.

Aquesta mesura arriba després que en l’edició del 2018 la semifinal entre el sud-africà Kevin Anderson i el nord-americà John Isner es decidís per 26-24 en el cinquè set, després de sis hores i mitja de partit. La duresa del xoc va deixar tocat Anderson, que va jugar minvat físicament la final.

El partit més llarg

Isner també va ser el protagonista del partit més llarg jugat, contra el francès Nicolas Mahut en la primera ronda del 2010, quan va acabar guanyant per 70-68 jocs en el cinquè set després de més de gairebé 12 hores de partit, allargat a través de tres jornades.

Isner va guanyar per 6-4, 3-6, 6-7 (7-9), 7-6 (7-3) i 70-68 tres dies després de començar el partit, que en la primera jornada va ser suspès després de quatre sets i en la segona, amb 59-59 en el cinquè set, en les dues ocasions per falta de llum. La durada exacta va ser d’11 hores, 5 minuts i 23 segons, i va ser el partit que va batre tots els rècords de durada.