UNA FINAL QUE PORTA CUA

¿Boicot a Serena? ¿Sindicat? Els jutges de cadira es revolten després de la polèmica de la final de l'Open dels EUA

Defensen l'actuació de Carlos Ramos, acusat de sexisme per les seves sancions a Williams

El portuguès recorda en les seves primeres declaracions que "l'arbitratge a la carta no existeix"

rpaniagua44960628 sep 8  2018  new york  ny  usa  serena williams of the unite180909200348

rpaniagua44960628 sep 8 2018 new york ny usa serena williams of the unite180909200348 / Danielle Parhizkaran

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

Les normes els impedeixen parlar en públic i la por de perdre contractes no ajuda, però això no deixa sense veu els jutges en els partits de tennis. Ni sense opinió. Carlos Ramos, un dels seus, ha sigut demonitzat per molts des de dissabte, quan va imposar tres sancions a Serena Williams durant la final de l’Open dels Estats Units que la nord-americana va perdre contraNoemi Osaka. I ara el col·lectiu es revolta.

Segons 'The Times' de Londres, els jutges estudien un possible boicot als partits de Williams. I un altre article a 'The Guardian' (també amb fonts anònimes) assegura que el cas ha injectat nova força a una proposta antiga de formar un sindicat per defensar els seus interessos. “Hi ha la sensació generalitzada que es va deixar penjat el jutge Carlos i ningú defensa els jutges”,explica una font. Una altra crítica: “El van llançar als llops per fer la seva feina i per no estar disposat a deixar-se trepitjar per fer-ho”.

Ramos, de 47 anys i una prestigiosa trajectòria, va ser acusat de sexisme per Williams, una denúncia que va trobar ressò i suport, inclòs el de diverses organitzacions professionals com l’Associació de Tennis dels EUA (USTA) il’Associació Femenina de Tennis (WTA) a més de trobar-lo en declaracions d’altres tennistes i en nombrosos articles de premsa i comentaris a internet, on el debat de gènere ha dominat la conversa.

Notícies relacionades

L’organització de l’Open, en qualsevol cas, va recolzar l’actuació del portuguès a la pista Arthur Ashe a l’imposar 17.000 dòlars de multa a Williams per les tres sancions, que van complir els codis de manera massa estricta (massa al peu de la lletra segons alguns dels crítics amb el jutge). La Federació Internacional de Tennis, tot i que a un ritme massa lent en un món de temps accelerats de xarxes socials, va sortir en defensa del jutge de cadira amb un comunicat dilluns. I la feina de Ramos no s’ha qüestionat: a partir de divendres oficiarà les semifinals de Copa Davis entre els EUA i Croàcia.

"Segur de l’actuació"

Tot i que té prohibit parlar sobre el partit i del que va passar, Ramos ha dit que està “bé tenint en compte les circumstàncies”.Ha sigut en una conversa amb un compatriota portuguès que també va ser jutge de cadira, Miguel Seabra, que en un article publicat a Tribuna Expresso afirma també que Ramos està“segur de l’actuació que va tenir” i hauria recordat que “nohi hal’arbitratge a la carta”.Segons l’article, Ramos dissabte va marxar directament al seu hotel a Nova York i no va sortir per evitar possibles moments de tensió. També hauria rebut centenars de missatges de suport de col·legues, jugadors i exjugadors i no ha llegit res més sobre la controvèrsia que els articles seleccionats amb cura per a ell pels seus amics.