DERROTA INESPERADA

Djokovic cau en el seu debut a Barcelona

L'exnúmero 1 és eliminat per l'eslovac Klizan, 140 mundial

djoko-cotrina

djoko-cotrina / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran / Barcelona

«Sento no haver complert les expectatives. Jo també esperava més de mi. No he estat al meu nivell», s’excusava Novak Djokovic després d’acomiadar-se ahir en el seu debut a Barcelona. Hores després, Rafael Nadal tampoc es mostrava content de la seva estrena. «Ha sigut el pitjor partit dels últims. No he jugat bé», va dir el campió a peu de pista. La decepció era evident, però el resultat final, molt diferent. Djokovic havia perdut amb l’eslovac Martin Klizan (140 mundial) per 6-2, 1-6 i 6-3. Nadal havia guanyat el granadí Roberto Carballés (77 mundial) per 6-4 i 6-4.

El deu vegades campió del Barcelona Open Banc Sabadell no estava satisfet del seu joc però, malgrat això,  marxava als vestidors amb un nou rècord en el seu palmarès, amb 38 sets consecutius guanyats des de la seva última derrota en una pista de terra a Roma, a quarts de final, davant Dominique Thiem. Nadal supera així l’exnúmero 1 mundial, el romanès Ilie Nastase que, el 1973, va aconseguir guanyar 36 sets seguits.

Nadal es queixava ahir de «falta d’intensitat i ritme» en el seu partit davant Carballés. El jove esquerrà (25 anys), «sense res a perdre i disposat a lluitar i disfrutar a la pista», el va sorprendre de sortida, trencant-li el servei en el segon joc i plantejant batalla. Ho va fer durant gairebé dues hores i va marxar de la pista satisfet. 

Djokovic preferia no valorar en què havia fallat: «No sempre es pot jugar com  un vol», considerava. «Necessito treballar més. És dur afrontar aquesta mena de derrotes. Pots fer bons entrenaments, però els partits són diferents».

Un dia abans el tennista serbi havia assegurat que venia «preparat» per jugar. Però a la central no es va veure el mateix. Va començar malament. Lent. I al cap de mitja hora ja havia perdut el primer set. Va tenir una reacció que semblava que li permetria superar la situació davant d’un rival al qual havia guanyat les sis vegades que s’havien enfrontat. En 26 minuts va igualar el marcador cedint només un joc. A la llotja del Reial Club Tennis Barcelona van respirar. La presència de Djokovic en el torneig és un al·licient. La venda d’entrades s’havia disparat i el quadro semblava més el d’un Masters 1.000 que el del «millor 500 del món», com havia dit el mateix Djokovic.

PROMESA DE TORNAR

Però el tennista serbi encara no està per competir a aquest nivell, segons es va veure a la central Rafa Nadal. Klizan va aguantar el pols i, a la primera ocasió, va aconseguir el break definitiu que li va donar la inesperada victòria provocant així la decepció dels organitzadors que confiaven en un duel Nadal-Djokovic a quarts. El tennista serbi es va disculpar i va prometre que tornaria a Barcelona: «Per poder donar el millor de mi a aquesta gent i a aquesta ciutat».

No va ser l’única decepció. Hores abans, el japonès Kei Nishikori, campió del torneig del 2014 i 2015, va optar per retirar-se per problemes a la cama, quan perdia 6-3 amb Guillermo García López, que avui serà el pròxim rival de Nadal. Com Carballés, també sortirà a la pista a «disfrutar i donar el millor». Ell, almenys, pot dir que ja ha guanyat Nadal. Ho va fer el 2010, a quarts de final a Bangkok, on acabaria guanyant el títol. El més important en la carrera de García López.

Avui s’enfrontarà a un Nadal molt diferent. El número 1 del món va prendre nota dels errors comesos davant Carballés. «He de jugar amb més atenció. Al principi estava rígid de cames i el partit s’ha embrutat. No he tingut les millors sensacions. Venia de jugar un altre torneig, en unes condicions diferents, però ho he tirat endavant. Les primeres rondes són difícils, només cal veure el que ha passat, que han perdut dos dels millors jugadors del món»,  va valorar. 

Notícies relacionades

L’eliminació de Djokovic i Nishikori aplana el quadro de Nadal.  «Seria absurd no dir-ho», assegurava. «Els quadros són els que són, però en realitat després acaben sent una altra cosa», va insistir.

«NO ESTIC OBLIGAT A RES»

Nadal no vol sorpreses. Després de guanyar per onzena vegada a Montecarlo és conscient que la gent només espera que ho repeteixi a Barcelona. «No estic obligat a res, l’única cosa a la qual estic obligat és a donar el màxim. Quan me’n vaig a casa, és que he perdut perquè no soc prou bo. No sento obligació, sinó la motivació de fer les coses de la millor manera possible». Tots ho esperen i el primer Nadal.