VICTÒRIA HISTÒRICA AL TENNIS

Nadal es corona a Montecarlo per 11a vegada

El mallorquí supera amb autoritat Nishikori (6-3, 6-2) i guanya el seu 31è Masters 1.000

jcarmengol43035943 tennis   atp   monte carlo masters   monte carlo country clu180422165252

jcarmengol43035943 tennis atp monte carlo masters monte carlo country clu180422165252 / ERIC GAILLARD

3
Joan Carles Armengol

Rafael Nadal segueix fent història als seus 31 anys. El tennista mallorquí ha conquistat el seu 11è títol a Montecarlo, el primer Masters 1.000 de la temporada en terra batuda, al superar amb insultant autoritat el japonès Kei Nishikori, que a pesar de desenvolupar un bon tennis se n'ha anat de la pista amb un contundent 6-3 i 6-2 en una hora i 33 minuts de final.

Amb aquesta victòria, Nadal ha aconseguit el triple objectiu que perseguia a l'Sporting Club de la capital monegasca. En primer lloc, elevar a 11 els títols aconseguits en el mateix torneig, cosa que ningú ha aconseguit mai en l'era Open (des del 1968). En segon lloc, conservar el número 1 a la classificació mundial, davant del suís Roger Federer. I en tercer lloc, superar el serbi Novak Djokovic en títols guanyats en la categoria de Masters 1.000, la segona, després dels quatre Grand Slam. Nadal ja en suma 31, per 30 de 'Nole'.

Nadal celebra la victòria. / YANN COATSAIOU (AFP)

Nadal, a més, ha aconseguit el 76è títol de la seva carrera esportiva, i el 54è en terra batuda, després d'una setmana modèlica en què no ha cedit cap set en els seus cinc partits. De fet, no en perd cap en terra des dels quarts de final del Roma del 2017 (davant Dominic Thiem). Des d'aleshores, el manacorí s'ha adjudicat 36 mànegues consecutives sobre la superfície que domina amb mà de ferro, fins al punt que en aquesta superfície està per sobre del 90% de partits guanyats: 324 de 359 jugats.

A Montecarlo, un dels seus jardinets particulars, les seves xifres també són estratosfèriques. En les seves 15 participacions, ha arribat a 12 finals, de les quals n'ha guanyat 11 (tan sols va perdre el 2013, davant Djokovic). Ni coincidir en els millors anys de Federer i Djokovic li ha impedit apoderar-se de la terra, en el circuit del qual, de poc més de dos mesos, Nadal fonamenta el seu número 1 mundial. La temporada passada va guanyar a Montecarlo, Barcelona (torneig que començarà a afrontar aquest dimecres), Madrid París (Roland Garros), i només va ensopegar en els quarts de final de Roma. Això l'obligarà aquest 2018 a tenir una actuació similar per mantenir el número 1, ja que Federer no defensa ni un sol punt en terra.

Per un altre costat, la seva victòria número 11 en un torneig també la perseguirà tant a l'Open Banc Sabadell de Barcelona com a Roland Garros, mentre que a Roma ja ha guanyat set vegades. Inaudit.

"Sempre és molt especial ser aquí, ho disfruto molt, gràcies per fer-me sentir així, com a casa", va assegurar Nadal després d'apartar Nishikori del seu camí amb la mateixa autoritat amb què ho va fer en dies anteriors amb Thiem (6-0, 6-2) i Dimitrov (6-4, 6-1). "I gràcies també a la meva família i el meu equip, perquè he passat uns mesos molt durs amb lesions", ha recordat el manacorí, que va haver de retirar-se en els quarts de final de l'Open d'Austràlia, al gener, i ja no va jugar més fins a aquest abril, a la Copa Davis.

Nishikori ha començat la final amb força, amb un 'break' que l'ha situat 1-2 a dalt. Però la reacció de Nadal ha sigut furibunda: li ha trencat el servei dues vegades per a un parcial de 4-0 i sentenciar la primera mànega amb el seu servei. Dos trencaments més en el segon set han fet la resta. El japonès de 28 anys i des d'aquest dilluns 22è del món, s'ha vist buidat per l'aclaparadora energia de l'espanyol, que ja l'ha guanyat 10 vegades en els seus 12 enfrontaments. "Has dominat massa", va deixar anar en pla de broma en el parlament al final del partit el japonès, que li havia arrabassat el bronze olímpic a Nadal a Rio 2016 en una de les seves dues victòries.