REVOLUCIÓ EN EL TENNIS

El 'pla Piqué' per a la Copa Davis aixeca crítiques generalitzades

Jugadors, directius i premsa es mostren contraris al nou torneig, concentrat en una sola setmana

jcarmengol41905581 graf46245  marbella  m laga   04 02 2018   el capit n de la 180227170258

jcarmengol41905581 graf46245 marbella m laga 04 02 2018 el capit n de la 180227170258 / Carlos Diaz

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol / Jaume Pujol-Galceran

Encara no han passat ni 24 hores des que l’empresa del jugador del Barça Gerard Piqué, Kosmos, va presentar la seva proposta per revitalitzar la vetusta Copa Davis i bona part del món del tennis ha saltat a la jugular de la idea, que de moment compta amb el suport del consell directiu de la Federació Internacional de Tennis (FIT), presidida pel nord-americà David Haggerty, i de bona part dels jugadors situats als primers llocs del rànquing mundial.

«Tal com m’ha arribat el projecte presentat, això suposa el final de la Copa Davis com l’hem entès sempre. Serà una altra cosa diferent, però no la Copa Davis», va assegurar a aquest diari Joan Margets, president del comitè de la competició durant 16 anys. «La nova fórmula alleugereix el calendari dels millors jugadors, de quatre setmanes a l’any a una, però posa en una situació molt difícil moltes federacions, que no disposaran d’aquestes eliminatòries, a casa o fora, que generaven sempre aquell ambient tan especial», afegeix Margets.

«El canvi a la Davis és una molt bona iniciativa i tant de bo sigui un èxit», va assegurar dilluns Rafael Nadal, un dels jugadors que sostenen el nou projecte conjunt de Piqué, l’empresa japonesa Rakuten i la federació internacional. Kosmos aportarà 3.000 milions de dòlars (2.430 milions d’euros) en els pròxims 25 anys, començant el 2019 amb seu probablement en una ciutat xinesa,  a raó de 120 milions de dòlars anuals, dels quals 20 es destinarien a premis en metàl·lic per als jugadors dels 18 països participants (els 16 del Grup Mundial més 2 de convidats).  «El final de la història», va titular el diari francès L’Équipe, en referència a les 107 edicions celebrades des de l’any 1900 d’aquest torneig centenari.

El cor dividit

Àlex Corretja, campió de la primera Copa Davis guanyada per Espanya al Palau Sant Jordi l’any 2000 i excapità, també exposa dubtes sobre el canvi: «Tinc el cor dividit. Com a idea em sembla genial, el tennis necessitava un Campionat del Món, com el té el futbol, el bàsquet... qualsevol esport. Si s’aconsegueix reunir els 40 millors jugadors del món una setmana al final de temporada, serà espectacular,  però es perd tota la màgia de la Davis, els partits a cinc sets, la intensitat i l’ambient».

Corretja entén que per als jugadors «el format  és molt millor. «No tindran motius per negar-se a jugar i tindran la tranquil·litat d’un calendari que encaixa amb el seu». L’excapità espanyol creu que el format de dos individuals i un doble, a tres sets, «permetrà igualar la competició. Hi haurà més països amb opcions al títol».

Corretja creu que «el pitjor del canvi és que els aficionats hi sortiran perdent. Seran els més perjudicats. Em refereixo als de cada país, a la gent que només té l’oportunitat de veure la Davis quan es juga al seu país, com la passada eliminatòria que Espanya va jugar a Marbella».

Notícies relacionades

Nicolas Mahut, vencedor de la Copa Davis aquest any amb França, dubtava també a L’Equipe sobre la nova fórmula, que encara s’ha d’aprovar  a l’agost en l’assemblea de la FIT. «És difícil imaginar quines passions podrà despertar una final Croàcia-Argentina a Pequín.» S’haurà de veure.