NOU FORMAT

Piqué revoluciona el tennis i crea una nova Copa Davis

L'enciamera de plata es jugarà a partir del 2019 amb 18 països, durant una setmana de novembre i en una sola ciutat

L'empresa del central blaugrana pagarà 2.430 milions d'euros els pròxims 25 anys per associar-se amb la federació internacional

GRAF9517. BARCELONA, 25/02/2018.- El defensa del FC Barcelona Gerard Piqué (c) saluda al presidente del Banco de Sabadell, Josep Oliu (d), en presencia del CEO y consejero delegado del GSMA, John Hoffman (i) tras la cena de bienvenida al Mobile World Congress (MWC), la mayor cita mundial de la tecnología móvil, celebrada esta noche en Barcelona. EFE/Quique García

GRAF9517. BARCELONA, 25/02/2018.- El defensa del FC Barcelona Gerard Piqué (c) saluda al presidente del Banco de Sabadell, Josep Oliu (d), en presencia del CEO y consejero delegado del GSMA, John Hoffman (i) tras la cena de bienvenida al Mobile World Congress (MWC), la mayor cita mundial de la tecnología móvil, celebrada esta noche en Barcelona. EFE/Quique García / Quique García (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Gerard Piqué ha marcat el gol de la seva vida. El central internacional blaugrana, campió de tot, marit d'una celebritat, futur aspirant confés a la presidència del Barça i empresari d'èxit, ha estès les ales a altres àmbits i, a partir de l'any que ve, serà l'organitzador principal de la remodelada Copa Davis de tennis, segons l'acord al qual ha arribat l'empresa que va fundar i presideix, Kosmos, amb la Federació Internacional de Tennis (FIT), presidida per David Haggerty.

Va ser la mateixa FIT la que, a tota primera pàgina a la web oficial, va revelar aquest dilluns l'acord, que converteix l'antic model de la Davis en un modern torneig que se celebrarà cada any al mes de novembre en una ciutat de primer nivell com a colofó de la temporada, amb la presència dels 18 millors països del món, representats pels millors jugadors. El centenari torneig fundat el 1900 acabarà, tal com se'l coneix, després de 118 edicions, i es refundarà l'any que ve amb el nou format proposat per l'empresa de Piqué, que comptarà amb la col·laboració d'un bon conegut del FC Barcelona, Hiroshi Mikitani, president i director general de Rakuten, la companyia de comerç electrònic amb base a Tòquio que patrocina la samarreta blaugrana des d'aquesta temporada.

Grans xifres

Les xifres que figuren en l'acord (que ha de ser ratificat en la reunió anual de la FIT de l'agost a Orlando, Florida) són considerables. El pla d'associació és a 25 anys, durant els quals Kosmos pagarà 3.000 milions de dòlars (2.430 milions d'euros) per transformar la Copa Davis, que passarà a jugar-se el novembre del 2019 en una única seu amb la participació de les 18 millors seleccions. Segons diverses fonts, l'acord compta amb la participació també del tennista Novak Djokovic i la primera seu probablement serà una ciutat xinesa.

El Consell d'Administració de la FIT va recolzar unànimement la proposta per crear aquest nou final de temporada, segons ha anunciat aquesta federació en un comunicat, que serà la Final de la Copa Mundial de Tennis i coronarà els campions de la Davis.

El projecte inclou importants increments en premis en metàl·lic per a jugadors i seleccions. La fase final es jugarà durant set dies, en la setmana tradicional de la final de la Davis. Hi haurà diversos grups i eliminatòries a partir de quarts de final. Cada eliminatòria consistirà en dos partits individuals i un de dobles al millor de tres sets. Hi participaran les 16 seleccions del Grup Mundial, més dos països convidats.

També hi haurà una ronda de ‘play-off’ (eliminatòria) durant les finals, que inclourà les vuit nacions que van classificar dels esdeveniments del Grup Zonal I. Els vuit guanyadors dels ‘play-off’ obtindran un lloc en les finals de l'any següent.

En realitat, el nou torneig, que la FIT denomina Copa Mundial de Tennis, és una fusió de la Copa Davis i l'antiga Copa del Món per equips, que es va jugar des del 1978 fins al 2012 a Düsseldorf sobre terra batuda.

"Gran final de temporada"

Notícies relacionades

Les dues parts es van mostrar ahir molt entusiastes amb el nou torneig nascut d'aquesta associació. "Kosmos està encantat d'unir-se en aquesta emocionant societat amb la federació internacional", va assegurar Gerard Piqué. "Junts podem elevar la Copa Davis a nous nivells al crear una imprescindible final de la Copa Mundial de tennis que comptarà amb les millors nacions i els millors jugadors". Piqué recorda que la seva empresa invertirà 3.000 milions de dòlars els pròxims 25 anys, cosa que "també ajudarà a desenvolupar aquest esport al món" a través de projectes de base i altres programes de desenvolupament.

"La nostra visió és crear un gran final de temporada que sigui un festival de tennis i entreteniment i que compti amb els millors jugadors", va assegurar per la seva banda David Haggerty, president de la FIT.

Nadal: "És una bona iniciativa que pot funcionar"

La profunda transformació de la Copa Davis impulsada per Gerard Piqué i Novak Djokovic va tenir el suport de Rafa Nadal, actual número 2 del món. "Crec que són bons els canvis. Evidentment, quan una cosa no funciona a la perfecció ha de buscar noves solucions i fa anys que això és així. És una bona iniciativa que pot funcionar", va dir el tennista balear en una entrevista amb l'agència DPA durant el torneig de tennis d'Acapulco. Nadal espera que la FIT ratifiqui la proposta i es va mostrar partidari que el torneig se celebri en diferents llocs del món.