Federer, el número 1 més veterà de la història

zentauroepp42140893 federer180216212455

zentauroepp42140893 federer180216212455 / MICHAEL KOOREN

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Braços enlaire. Objectiu complert. Roger Federer va recuperar ahir a Rotterdam el número 1 mundial, que no tocava per última vegada des del 2012, i 14 anys després d’aconseguir-lo per primer cop el 2 de febrer del 2004. Ahir, als 36 anys, el va obtenir al guanyar l’holandès Robin Haase per 4-6, 6-1 i 6-1 i classificar-se per a les semifinals del torneig de Rotterdam.

Tot i que el número 1 no entrava en els seus plans –almenys això deia al final de la temporada passada, quan Rafael Nadal el va conquistar per quart cop (2008, 2010, 2013 i 2017)–, Federer no havia descartat tornar a ser-ho en algun moment.

I la prova és que en la primera oportunitat que se li ha presentat d’optar al número 1, Federer no ha dubtat a canviar la seva planificació de la temporada i apuntar-se al torneig de Rotterdam, que no jugava des del 2012, quan va guanyar la final a Del Potro.

I ahir ho va aconseguir. «Un altre somni fet realitat. Ser número 1 mundial és el màxim en el tennis i quan ets més vell has de treballar el doble per arribar-hi», va explicar Federer a la pista, després de rebre el trofeu amb un gran número 1, sobre un escenari on va jugar per primera vegada gràcies a una invitació amb tan sols 16 anys el 1998. «Mai hauria pensat que aconseguiria res del que m’ha passat des que em vaig operar del genoll esquerre fa dos anys», va recalcar feliç per anar a jugar a Rotterdam.

Una gran temptació

Els 155 punts que separaven Federer de Nadal en la classificació mundial, després de revalidar el títol a l’Open d’Austràlia i guanyar el 20è Grand Slam del seu palmarès, eren una temptació massa gran per no intentar l’assalt a una posició en què Federer no apareixia des del 4 de novembre del 2012 i que, aquest dilluns, li permetrà augmentar el seu rècord personal de setmanes com a número 1 (302), a més de superar Andre Agassi, que era el tennista més veterà de la història a ser-ho amb 33 anys 4 mesos i 9 dies, fins al 7 de setembre del 2003.

Federer posa fi al regnat de Nadal, que feia 26 setmanes que era número 1 des que va recuperar el tron el 21 d’agost de l’any passat. Després de la victòria d’ahir, Federer s’assegura 9.785 punts (25 més que Nadal), però podria augmentar aquest compte a a 9.905 punts si és finalista o 10.105 si guanya el títol a Rotterdam (vegeu el gràfic). Una situació que li permetria començar el seu regnat amb 345 punts d’avantatge sobre el tennista mallorquí, a qui se li complica recuperar el número 1. Lesionats Andy Murray (l’escocès té previst reaparèixer després de Roland Garros) i Novak Djokovic (s’ha tornat a operar), la lluita pel número 1 d’aquesta temporada tornarà a ser cosa dels dos vells rockers. 

Coixí de 5.000 punts

Nadal tindrà alguna opció de recuperar-lo temporalment en la gira americana de ciment a Indian Wells, on va caure a vuitens (defensa 90 punts) i Federer va ser campió (1.000 punts), o a Miami, on el suís va guanyar també el títol i el mallorquí va ser finalista (600 punts). El tennista espanyol té previst tornar a les pistes en 

el torneig d’Acapulco (26 de febrer), on l’any passat va perdre la final (300 punts) i només podria recuperar 200 punts si guanya el títol.

Notícies relacionades

La jugada de Federer competint a Rotterdam podria mantenir-lo com a número 1 fins a Wimbledon perquè, una vegada hagi jugat a Indian Wells i Miami (on defensa 2.000 punts), al suís li quedarà un coixí de 5.000 punts per guanyar en la temporada de terra europea a la qual va renunciar l’any passat. Una renúncia que no té clar que repeteixi.

«Que no jugués l’any passat no vol dir que no ho faci aquesta temporada tampoc. L’última vegada que vaig jugar la gira de terra vaig tenir problemes a l’esquena i el genoll i em vaig haver de retirar de Roland Garros. L’any passat crec que vam prendre la millor decisió de no jugar en terra per arribar fresc a Wimbledon, però ara em sento bé físicament i no puc declarar-me forfet abans d’un torneig. És una decisió per valorar-la en el seu moment», va declarar Federer, en una entrevista a L’Equipe el 29 de desembre, després de ser elegit pel diari francès el millor esportista de l’any, títol compartit amb Nadal, pels èxits de tots dos en una temporada en què van reaparèixer amb brillantor i van mantenir un pols de tu a tu, sense ningú que pogués acostar-se a ells o molestar-los. Un pols que aquest any seguirà.