EL PRIMER GRAND SLAM DE LA TEMPORADA

Federer guanya la final d'Austràlia i conquista el seu 20è gran

El suís s'imposa al croat Cilic en cinc sets

ecarrasco41818922 switzerland s roger federer reacts against croatia s marin c180128114045 / GREG WOOD

ecarrasco41818922 switzerland s roger federer reacts against croatia s marin c180128114045
fcasals41820488 federer180128130049

/

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Sisè títol de l'Open d'Austràlia i 20è Grand Slam en el seu palmarès als 36 anys i 173 dies. Roger Federer segueix fent història sobre una pista de tennis. Aquest diumenge l'ha escrit de nou a l'imposar-se a la final a Marin Cilic per 6-2, 6-7 (5-7), 6-3 i 3-6 i 6-1. Una nova demostració de la qualitat d'un campió irrepetible. Una batalla a cinc sets, i de la qual ha sortit guanyador el tennista suís després de tres hores i tres minuts de duel. 

El partit s'ha jugat amb el sostre de la Rod Laver Arena tancat per la calor (38 graus), una condició perfecta per al joc de Federer, i aprofitada de sortida amb dos trencaments del servei a Cilic i un inapel·lable 4-0 al marcador. Cilic ha aconseguit el primer joc després de 16 minuts, però Federer tancava el primer set en 24 minuts i cedint només dos jocs.

En la segona mànega Cilic ja ha aconseguit entrar al partit. Ha tingut el primer break point al cap de mitja hora de joc, encara que no l'ha concretat. El croat ha mantingut el pols que li plantejava Federer i ha salvat el seu servei en tres ocasions (tercer, cinquè i novè joc), fins a tenir una bola de set amb 5-4. Federer, després de dues dobles faltes, l'ha salvat amb el seu servei. Cilic no s'ha rendit fins a arribar al tie break

Ensurt per al campió

En el joc decisiu Cilic ha aconseguit el premi que buscava i es mereixia a l'apuntar-se'l en el tercer set ball de què ha disposat. Un primer servei, potent, i després una esmaixada li han permès apuntar-se la segona mànega. Federer deixava escapar el primer set del torneig. Després de gairebé una hora i mitja de partit, la final tornava a començar.

Cilic ha recuperat la confiança en les seves opcions. El tennista croat ha trobat les seves millors sensacions amb el seu servei i la seva dreta plana. Ja no era l'amic que pilotejava amb Federer de vacances a les Maldives. Estava preparat per plantar cara i lluitar pel títol amb el campió. I Federer ha demostrat aquesta condició trencant el servei de Cilic per col·locar-se 4-2, salvant el moment complicat per apuntar-se el set en blanc i amb el 19 ace.

Rod Laver fotografía el momento

Després de l'ensurt, Federer semblava que encarava el camí al triomf final al trencar el servei de Cilic en el primer joc, però el tennista croat no s'ha entregat. Al contrari. Després de salvar un nou break point que suposava el 3-0 per al suís, Cilic ha trencat en el sisè i el vuitè per guanyar 6-3 i forçar el cinquè set.

Notícies relacionades

Tot podia passar. Federer ha patit per guanyar el primer joc salvant dos break point. Superat aquest moment ja no ha deixat escapar l'ocasió. El suís ha trencat en el segon (2-0) per sortir disparat cap a la victòria final, cedint només un joc i guanyant l'últim en blanc i un primer servei final certificat per l'ull de falcó, com li va passar l'any passat davant Nadal.

Federer estava paralitzat, feliç, emocionat pel triomf, amb el qual arriba a la barrera dels 20 Grand Slams. L'exnúmero 1 no ha pogut contenir les llàgrimes en l'entrega del trofeu, la Norman Brudge Challenge, en què ha inscrit el seu sisè títol. Un moment únic que un tal Rod Laver, el campioníssim i mític campió australià, pel qual porta el seu nom la central de Melbourne Park, des de la llotja, fotografiava amb el mòbil. Reconeixement de campió a campió.