ELS QUARTS DE FINAL

Nadal es retira d'Austràlia lesionat

Cilic passa a semifinals després d'eliminar el número 1 mundial per 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-2 i 2-0

nadal-1 / PAUL CROCK (AFP)

nadal-1
Spain’s Rafael Nadal receives treatment from a trainer during his quarterfinal against Croatia’s Marin Cilic at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 23, 2018. (AP Photo/Dita Alangkara)

/

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Final trist i decebedor per a Rafael Nadal a l'Open d'Austràlia. El número 1 mundial s'ha hagut de retirar, per problemes musculars a la cama dreta, en el cinquè set del partit que l'enfrontava a Marin Cilic, número 6 mundial, quan el croat anava guanyant per 3-6, 6-3, 6-7 (5), 6-2 i 2-0. Nadal fins al cinquè set dominava l'escenari, en un duríssima batalla que ha acabat perdent pel seu físic. Sense haver jugat cap torneig abans de Melbourne, el tennista mallorquí possiblement ha pagat la falta de rodatge.

El primer set se l'ha emportat Nadal. El número 1 ha guanyat la batalla que li plantejava Cilic amb el seu poderós servei com a arma decisiva. Nadal ha aguantat l'envestida del gegant croat. Concentrat, agressiu i ràpid, ha aconseguit aguantar el servei i ser el primer a tenir l'opció de trencar-l'hi al rival en el cinquè joc. Ha tingut cinc 'break points', però Cilic ha salvat la situació després de 12 minuts de lluita. En el següent joc ha sigut Nadal qui ha hagut de salvar un 'break point' per col·locar-se 4-3. Després Nadal no ha deixat escapar la segona oportunitat de trencar el servei de Cilic (15-40) per agafar l'avantatge just i tancar el set a favor seu en 52 minuts.

'Warning' i reacció

Nadal ha mantingut el patró de joc sobre Cilic en el segon set fins a fer-li el 'break' en el cinquè (3-2), quan la jutge de cadira, amb 15-40 en contra del croat, li ha assenyalat un 'warning' per haver superat els 25 segons de temps per executar el servei. El croat ha perdut la seva sacada amb una doble falta, però a partir d'aquest moment ha concentrat la seva irritació sobre la pista i ha encadenat quatre jocs seguits per igualar el marcador a un set.

Cilic estava en ratxa. La seva sacada i la seva dreta plana manaven. Nadal estava contra les cordes, però ha salvat fins a quatre 'break points', un en el tercer joc, dos en el setè i un més en el desè, per mantenir la igualtat i forçar el 'tie break'. La seva actitud per defensar ha sigut fonamental, i en el joc decisiu aquesta mentalitat indestructible per salvar els punts li ha donat premi al final. Cilic ha tingut un 5-5, amb dos serveis per decidir a favor seu, i els ha perdut, l'últim amb una dreta que se li ha escapat per centímetres. Després d'1 hora i 12 minuts de batalla, Nadal ha guanyat el tercer set.

A qualsevol rival la situació l'hauria deixat tocat, però Cilic ha respost. El croat ha trencat el servei de Nadal en el quart joc per avançar-se en el marcador (4-1). Aleshores Nadal ha demanat temps mèdic per una molèstia a la cuixa dreta. Li fallaven els recolzaments, es queixava de dolor, i Cilic no ha deixat escapar l'oportunitat per forçar el cinquè i definitiu set.

"Un cop dur"

Els gestos de Nadal de dolor auguraven el pitjor. El número 1 coixejava al recolzar la cama. A la seva llotja li deien que ho deixés, però ell ha intentat aguantar. Ho ha fet dos jocs més, però quan ha perdut el servei ha decidit abandonar. Ràbia i impotència per al número 1 mundial, que ha quedat fora de combat quan semblava que tenia encarrilat el pas a semifinals. No és la primera vegada que ha de renunciar. El 2010 va abandonar, també als quarts, davant Andy Murray, i el 2014, en la final davant Stan Wawrinka, l'esquena li va impedir lluitar pel títol.

"És trist. Un cop dur. És complicat acceptar una derrota així, en un torneig on sentia que tenia opcions de fer alguna cosa", ha valorat Nadal, que avui passarà una revisió mèdica a Melbourne per conèixer l'abast de la seva lesió.

Cilic, de totes maneres, s'ha guanyat el pas a les semifinals, on s'enfrontarà a Kyle Edmund (49 mundial), el tennista britànic que també ha donat la sorpresa al desfer-se del búlgar Grigor Dimitrov (número 3 mundial) i campió de l'últim Masters, per 6-4, 3-6, 6-3 i 6-4. Ha sigut una victòria increïble. "Rafa és un gran competidor i sap greu que s'hagi lesionat", va admetre Cilic, campió de l'Open dels EUA el 2014 i finalista l'any passat a Wimbledon, on, com Nadal, es va veure impotent per lluitar contra Roger Federer per culpa d'unes butllofes al peu.

Notícies relacionades

ELS RESULTATS DE DIMARTS, 23 de gener

EL PROGRAMA DE DIMECRES, 24 de gener