Arqueologia – Història

Stonehenge no va ser obra dels druides

Les evidències indiquen que els sacerdots britànics de l’edat de ferro no van edificar el mític monument

Stonehenge no va ser obra dels druides
3
Es llegeix en minuts

Stonehenge és un dels monuments prehistòrics més icònics i misteriosos del món: fins al moment, una de les principals hipòtesis afirmava que va ser construït pels druides, antics sacerdots britànics considerats «mediadors» entre els humans i els déus. Ara, diferents visions d’especialistes coincideixen que no van edificar Stonehenge, obrint un nou enigma entorn de les populars ruïnes ubicades a la plana de Salisbury, a Anglaterra.

Diferents arqueòlegs i historiadors afirmen que Stonehenge no va ser una creació dels druides per tal de realitzar cerimònies religioses, com postulen múltiples teories fins avui. Els experts creuen que la incògnita sobre els seus constructors ha de continuar oberta, ja que mentre les evidències arqueològiques indiquen que va ser edificat fa aproximadament entre 4.000 i 5.000 anys, els registres escrits més antics sobre els druides es remunten a uns 2.400 anys. 

D’aquesta manera, el protagonisme dels druides podria tractar-se d’una nova llegenda sense base científica entorn de Stonehenge, una més entre tantes que s’han acumulat al llarg del temps. Segons un article publicat a ‘Live Science’, que recull testimonis científics obtinguts per WordsSideKick.com i altres fonts, les dates, les evidències i els fets no concorden. En conseqüència, serà necessari explorar altres camins per arribar a descobrir, si és que fos possible, qui va construir realment el monument ubicat a la plana de Salisbury.

Continua el misteri

Construït durant el neolític, Stonehenge és un monument megalític dominat per estranyes estructures circulars, juntament amb altres elements com clots, fosses o monticles. Es localitza exactament a Amesbury, al comtat de Wiltshire, Anglaterra, uns 13 quilòmetres al nord de Salisbury. Els arqueòlegs consideren com a probables dates de construcció de les diferents fases del conjunt i la seva utilització un període ubicat entre el 3.100 aC i el 2.000 aC. 

Mentrestant, la fase inicial del complex, que inclou la fossa i els monticles circulars, s’han datat en uns 5.100 anys enrere. D’acord amb la datació per radiocarboni, la pedra blava original va ser erigida entre el 2.400 i el 2.200 aC. Tanmateix, encara no es pot descartar l’existència d’assentaments previs a l’àrea, fins i tot anteriors al 3.100 aC. S’ha de recordar que el conjunt megalític de Stonehenge, Avebury i llocs relacionats va ser proclamat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1986.

Per a Mike Parker Pearson, professor a l’University College London i autor de diferents estudis científics sobre Stonehenge, entre els quals un de publicat a finals del 2021 i un altre d’aparegut el 2013, tots dos a la revista ‘Archaeology International’, no hi ha evidència que vinculi als druides amb els cercles de pedra. I esmenta un detall important: els autors clàssics es van referir als antics druides que adoraven només en arbredes, sense esmentar cap vincle entre aquests sacerdots i els monuments de pedra en general, i molt menys Stonehenge en particular.

Ara, el professor Mike Parker Pearson i la Dra. Christie Willis, també de l’University College London, creuen que Stonehenge va servir com un «cementiri d’elit» per a les persones que vivien a molts quilòmetres de distància durant l’època de la seva construcció, segons una nova investigació que expliquen en un article publicat en el mitjà britànic ‘Express’. 

Diferents visions religioses

Segons les descripcions de grecs, romans i altres pobles, els druides van ser persones de la classe sacerdotal que complien una funció religiosa i que fins i tot eren considerats profetes, en una àmplia zona de l’Europa cèltica durant l’edat de ferro, i fins i tot abans, que incloïa la Gran Bretanya, Irlanda, el nord d’Espanya, França i el nord d’Itàlia. En alguns casos, s’atribuïa als druides una «inspiració divina», una capacitat sobrehumana per actuar com a «pont» entre l’ésser humà i els déus. 

Notícies relacionades

Per a Caroline Malone, professora de la Universitat Queen de Belfast, a Irlanda del Nord, els druides apareixen en l’última meitat del primer mil·lenni abans de Crist, molt després que es construís Stonehenge. A més, segons va declarar a WordsSideKick.com, mai es va aconseguir identificar cap evidència de la presència dels druides a Stonehenge. 

Per concloure, va expressar que per contra existeixen clares evidències a Stonehenge sobre la realització de complexos rituals associats amb el solstici i el calendari solar, la mort, el renaixement i esdeveniments comunitaris. Tanmateix, els druides no adoraven el Sol ni consideraven el solstici com un esdeveniment transcendent: cap dels llocs rituals de l’edat de ferro suggereixen activitats o rituals d’aquest tipus.