S'acosta una inundació global que canviarà el món

Marees cada vegada més altes, l'augment de les marejades ciclòniques i de les onades rompents, provocaran en menys de 80 anys una inundació global que afectarà tots els continents, el 4% de la població del planeta i el 20% del PIB mundial.

Se acerca una inundación global que cambiará al mundo

Se acerca una inundación global que cambiará al mundo

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació liderada per la Universitat de Melbourne i publicada a la revista ‘Nature Scientifc Reports’, ha descobert que una inundació global amenaça el nostre planeta.

 Va desenvolupar un model global de com les marees, les onades i les tempestes evolucionaran com a conseqüència del canvi climàtic i va descobrir que, si no es desenvolupen mesures de protecció costanera, ni es redueixen dràsticament les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la superfície inundada del planeta augmentarà un 48% respecte a les estimacions actuals.

 Això significa que a la superfície inundable calculada fins al moment se li han de sumar 250.000 quilòmetres quadrats més, ascendint fins als 800.000 quilòmetres quadrats en total.

 Les persones afectades per aquest canvi dramàtic d’escenari augmentaran en 77 milions de persones, ascendint fins als 225 milions, un 52% més del que es registra en l’actualitat.

 En l’actualitat 600 milions de persones viuen en zones costaneres a menys de 10 metres sobre el nivell del mar, fet que implica que gairebé el 40% d’aquestes es veuran afectades per les inundacions (el 4% de la població mundial).

 Els «punts crítics» globals on es projecta que hi haurà un canvi significatiu a les inundacions episòdiques per a finals de segle es concentren principalment al nord-oest d’Europa i Àsia, assenyalen els investigadors en el seu article.

 L’estudi mostra que les àrees de riscos importants es distribueixen per tots els continents, amb punts crítics a Austràlia, Nova Zelanda, la Xina, l’Índia, Sud-est d’Àsia, Sud-est de l’Àfrica i Amèrica del Nord.

 Escenari climàtic

Escenari climàtic L’anàlisi es basa en un escenari climàtic en el qual les concentracions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera continuen augmentant ràpidament, tal com succeeix en l’actualitat.

 ¿Un clima més càlid està impulsant l’augment del nivell del mar perquè l’aigua s’expandeix a mesura que s’escalfa i les glaceres s’estan fonent. El canvi climàtic també està augmentant la freqüència de mars extrems, cosa que augmentarà encara més el risc d'inundacions, explica l’autora principal, Ebru Kirezci, en un comunicat.

 «El que diuen les dades i el nostre model és que, en comparació amb ara, el que veiem com un esdeveniment d’inundació extrema d’1 en 100 anys serà deu vegades més freqüent a causa del canvi climàtic».

 Afegeix que els nivells del mar han augmentat en aproximadament tres a quatre mil·límetres per any, i tot i que això pot no semblar gaire, els nivells elevats d’aigua es converteixen en una amenaça més gran quan es combinen amb grans tempestes.

 Marees i tempestes

Marees i tempestes Els investigadors consideren que l’escalfament global està ampliant l’impacte costaner de les marees i les tempestes, així com la seva freqüència i virulència, cosa que constitueixen factors clau per provocar l’augment de la superfície terrestre i milions de persones afectades.

 Més concretament, el que provocarà el canvi d’escenari són les marees cada vegada més altes, les marejades ciclòniques (inundació costanera associada amb un sistema atmosfèric de baixa pressió) més freqüents i l’augment de les onades rompents, que es produeixen, per un augment ràpid del vent sobre el nivell del mar.

 

 Distribució global del nivell extrem del mar projectat el 2100. (Kirezci et al., Scientific Reports, 2020)

 El nivell del mar, el més perillós

El nivell del mar, el més perillós L’equip, que inclou investigadors dels Països Baixos, el Regne Unit i Alemanya, va aplicar una varietat de mètodes d’anàlisis per desenvolupar una sèrie temporal de nivells globals del mar, combinant dades de marees, marees de tempesta, onades i augment mitjà del nivell del mar.

 Utilitzant això, van determinar el nivell de mar extrem en 100 anys i l’esdeveniment d’inundació costanera corresponent. Tot això ho van traduir en poblacions i actius en risc potencial d’inundacions episòdiques, projectades per als anys 2050 i 2100.

 Els resultats van mostrar que aproximadament un terç de les inundacions seran causades per l’augment del nivell del mar i els dos terços restants per marees i tempestes, la qual coasa li costa al món una quantitat que equival al 20% del seu PIB.

 Primer pas

 L’anàlisi no té en compte les defenses contra inundacions existents que en llocs com el nord d’Europa ja brinden una protecció significativa. Però els investigadors adverteixen que l’abast del risc més gran ressaltat per l’estudi mostra com seran de vulnerables àmplies regions del món llevat que es prenguin mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic i expandir les defenses contra les inundacions.

 Afegeixen que el seu treball representa només un primer pas per determinar els impactes globals de l’augment del nivell del mar, i que es necessiten nous estudis per concretar millor les amenaces que representen a nivell regional i determinar les millors respostes, tant polítiques com tècniques.

  

 Referència

Referència Projections of global-scale extreme sea levels and resulting episodic coastal flooding over the 21st Century. Ebru Kirezci et al. Scientific Reports, volume 10, Article number: 11629 (2020). DOI:https://doi.org/10.1038/s41598-020-67736-6

Notícies relacionades

  

Foto: Claire Chalcraft