Una nova tecnologia pirateja els somnis

El MIT s'ha proposat interactuar amb els somnis amb la finalitat de potenciar la creativitat

Una nueva tecnología piratea los sueños

Una nueva tecnología piratea los sueños

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els somnis constitueixen un dels grans misteris de la neurociència. S’han relacionat amb l’inconscient, amb la fase REM del son i amb el tronc encefàlic, per deduir que són un recurs del cervell per proporcionar una mica de sentit al soroll neuronal.

Més recentment hem descobert que altres espècies animals també disfruten de la fase REM del son, on s’originen les experiències oníriques.

L’últim que hem esbrinat és que els somnis tenen relació amb la vida quotidiana i amb els pensaments que experimentem durant el dia.

També que contribueixen a tonificar la memòria i a entendre les experiències de la vida, així com a assimilar-les. Fins i tot ens ajudarien a enfrontar les nostres pors.

El problema per conèixer els somnis és que són esquius: la matèria onírica és imperceptible; tot i això, ens hem proposat fins i tot filmar-los.

Nou intent

Les indagacions no s’aturen aquí: el MIT s’ha proposat interactuar amb els somnis amb la finalitat de potenciar la creativitat i millorar l’estat d’ànim de les persones.

El que es planteja l’equip del Dream Lab és crear tecnologies capaces d’interactuar amb els somnis mentre dormim.

Aquests investigadors consideren que interferir els somnis es pot convertir en una eina per al benestar de les persones, tal com informa sobre això la revista ‘OneZero’.

Guant màgic

Per aconseguir aquest efecte han desenvolupat un dispositiu en forma de guant que pot impulsar la creativitat.

El dispositiu de flama Dormio i la seva comesa se centra a intervenir en un moment crític del son.

Aquell moment crític es diu hipnagògia: passa just quan passem de l’estat de vigília al de son.

Dormio aconsegueix és ampliar la durada d’aquell moment de trànsit perquè, en aquest estat amb prou feines de consciència, les persones puguin disfrutar d’un espai estès de pensament fluid.

Somiant en tigres

L’usuari es posa el guant i es disposa a dormir. El dispositiu va seguint l’evolució del son a través del to muscular, la freqüència cardíaca i la conductància de la pell.

Quan l’usuari inicia la transició de la vigília al son, el guant emet l’àudio d’una paraula (tigre) i grava el que respon el subjecte.

Així s’introdueix el guant en els somnis: en un experiment simultani amb 50 persones, els investigadors van aconseguir que tots els voluntaris somiessin en un tigre.

A més, van descobrir que aquesta experiència havia millorat la creativitat i el rendiment intel·lectual dels voluntaris.

Més enllà

El projecte no acaba aquí. A més d’aprofundir en aquest experiment, els investigadors pretenen interferir amb els somnis no a través del so, sinó de l’olor.

Consideren que serà menys intrusiu que el so i que podrà exercir una funció directament relacionada amb la millora de la memòria: fins i tot podria valer per esborrar records traumàtics.

Tot i que la tecnologia sembra dubtes respecte a si realment pot ser beneficiosa per a la salut, almenys té l’avantatge que és barata i popular: podria servir per conèixer millor el que encara no sabem dels somnis.

Notícies relacionades

Referència:

Dormio: Interfacing with Dreams. Haar Horowitz, A. et al. CHI EA ¿18: Esteneu Abstracts of the 2018 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems. April 2018. Paper No.: alt10. Pages 1¿10. DOI:https://doi.org/10.1145/3170427.3188403