El Futur És Ara (6)

Els negocis del canvi climàtic ja són aquí

S’obre la porta al més gran filó de noves emprenedories del segle XXI

Els negocis del canvi climàtic ja són aquí
3
Es llegeix en minuts

El canvi climàtic està canviant la percepció social de la crisi planetària, que ja es considera el fenomen més important del segle: obre espais per a negocis de climatització eficient amb aerotèrmia, de roba ecològica, ciutats flotants, gimnasos autosuficients, locals antiestrès o de robots autònoms que operen en el pitjor del desert.

Els negacionistes del canvi climàtic estan sent cada dia més acorralats per l’evidència dels fets. L’estiu del 2022 ha sigut record de calor en molts llocs de l’hemisferi nord. Els glacials retrocedeixen arreu del món. Centenars d’espècies s’extingeixen cada dia al planeta abans fins i tot que arribem a conèixer-les. No sabem quin paper tenen els arqueobacteris en aquest fenomen. Estem lluny d’haver pres les mesures adequades per frenar de manera eficaç aquest perill existencial.

El Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) ens adverteix que el nivell del mar pujarà almenys un metre per a l’any 2100. Segurament hem sobrepassat el punt de no retorn i al màxim que podem aspirar raonablement és a mitigar la velocitat i profunditat del canvi.

Nova percepció

Nova percepcióEs pot percebre un cert canvi en les opinions públiques i en els mitjans de comunicació sobre aquesta candent qüestió. Un exemple és que el prestigiós diari ‘Washington Post’ acaba d’anunciar que triplicarà la seva ja considerable cobertura del canvi climàtic: ara dedicarà a 30 periodistes en exclusiva per informar a fons sobre el tema, que considera «és potser la història més important del segle». Crea la secció ‘Climate Lab’ per aportar dades i gràfics. D’altres, com ‘Hidden Planet’ i ‘Animalia’, segueixen el tema amb aportacions que utilitzen tecnologies d’avantguarda molt visuals.

L’altra cara d’aquest fenomen és que s’obren les portes a un enorme conjunt d’oportunitats de negoci i avenços relacionats amb aquest ampli canvi de paradigma.

Nous negocis

Nous negocisNomés farem unes pinzellades de l’enorme ventall que s’està obrint, algunes ja en projecte, en execució o laboratori.

Comencem per la climatització, de fred i de calor. A Espanya, segons un informe d’Idealista, només el 36% de les vivendes tenen aire condicionat. Però amb enormes diferències: el 73% a Sevilla i Còrdova i només l’1% a Santander.

Però cal assenyalar que la immensa majoria dels equips són molt ineficients des del punt de vista energètic. L’aerotèrmia serà una indústria amb molt futur, ja que aprofita l’energia tèrmica que està en l’aire i la transfereix a l’interior de les vivendes. Veurem aparèixer nous equips per a fred i per a calor molt més eficients. I millorarà molt l’estètica de les ciutats.

-L’enorme negoci de la roba i de la moda experimentarà una revolució. No podem continuar comprant roba barata per omplir armaris i després llançar-la. Hi haurà botigues de roba respectuosa amb el medi ambient. Ja tenim a Instagram, per exemple, @PostClimate.

-Les zones del món tradicionalment més fredes veuran com es revaloritza el seu terreny i les vivendes. Per exemple el nord dels EUA i Escandinàvia. Per no parlar de Groenlàndia.

-Ciutats flotants. Els arquitectes dissenyaran vivendes flotants que poden ajustar-se al nivell de l’aigua.

-Noves assegurances i assessoria en desastres naturals. Bombers privats que funcionen com una assegurança, amb una quota fixa.

-Fons d’inversió basats en l’escassetat d’aigua. Drets d’extracció d’aigua. L’aigua podria convertir-se en un bé bastant més car.

-Disseny i manteniment de jardins verticals.

-Agències de viatges online. No has de desplaçar-te. Viatjaràs amb les noves tecnologies digitals.

-Gimnasos autosuficients d’energia. Les màquines que utilitzem per fer esport generaran energia per a les dutxes, per carregar el mòbil i molt més.

-Locals antiestrès. Ja prolifera l’oferta d’immersió en aigua que neutralitza qualsevol estímul extern. Sales de relaxació insonoritzades, etc.

Notícies relacionades

-Finalment, esmentarem els robots autònoms per a una gran quantitat de tasques. Exemple: Spot, un gos de color groc brillant dissenyat per Boston Dynamics, treballa en condicions insofribles per als éssers humans: una estació de bombatge de Saudita Aramco en el pitjor del desert.

I un llarg etcètera.

Altres articles d’aquesta sèrie