A la intel·ligència artificial li falta sentit comú

Tot i que s'han registrat notables avenços quant al processament del llenguatge natural, els dispositius d'intel·ligència artificial no disposen encara del sentit comú necessari per comprendre la comunicació humana.

A la Inteligencia Artificial la falta sentido común

A la Inteligencia Artificial la falta sentido común

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els robots i altres dispositius que treballen partint dels desenvolupaments de la intel·ligència artificial han progressat considerablement en els últims anys quant al processament del llenguatge, però els falta una habilitat bàsica per espavilar-se de manera solvent al comunicar-se amb l’ésser humà: sentit comú.

 D’acord amb els resultats d’una investigació feta per científics de la Universitat del Sud de Califòrnia, als Estats Units, les màquines generen oracions sense sentit i no connecten amb la vida humana quotidiana.

 Hi ha generadors de textos per màquina que se sustenten en desenvolupaments d’intel·ligència artificial per crear peces textuals amb coherència i lògica, però més enllà d’aquests avenços la realitat és que els dispositius robòtics no entenen en profunditat allò que llegeixen o redacten.

 Obtenen la seva habilitat de la repetició de patrons que han adquirit en sessions d’entrenament o a través de tècniques d’aprenentatge profund, però els falta una cosa bàsica: el sentit comú que atorga el coneixement de la realitat quotidiana.

 Gossos que llancen ‘frisbees’

 Segons un comunicat, els investigadors nord-americans han comprovat mitjançant diferents experiments que les màquines reconeixen les paraules i les agrupen lògicament, però fallen quan s’ha d’aplicar el sentit comú. Per exemple, al proposar-los que construeixin una oració a partir de les paraules «gos, ‘frisbee’, llançar, atrapar», una de les respostes va ser la frase: «Dos gossos es llancen ‘frisbees’».

 Tot i que la mateixa té lògica en funció de la combinació dels vocables aportats i quant a la sintaxi, no disposa de sentit comú: les màquines no saben que els gossos no poden llançar-se ‘frisbees’ entre ells. Això deixa clar que els dispositius necessiten adquirir el coneixement intuïtiu de la vida humana quotidiana per poder arribar a comunicar-se d’una forma convincent i natural.

 Els nadons i els nens desenvolupen les seves habilitats comunicacionals a partir de la capacitat de compondre oracions utilitzant conceptes comuns, que reconeixen en l’entorn que els envolta.

 D’aquesta manera, un nen sap que els gossos no poden llançar-se frisbees perquè ho ha experimentat en la seva vida diària, a l’entrar en contacte amb les seves pròpies mascotes, mitjançant l’observació directa o perquè els seus pares l’hi han remarcat. ¿Podrien les màquines i els dispositius d’intel·ligència artificial adquirir aquesta capacitat en algun moment?

 

 Sense sentit comú

 Els experts de la Universitat del Sud de Califòrnia van voler comprovar-ho, o com a mínim determinar l’estat actual d’aquests sistemes i conèixer quant camí els queda per recórrer. Van desenvolupar un sistema artificial de generació de textos denominat CommonGen, i ho van provar en diferents circumstàncies.

 Els especialistes van explicar que el seu sistema es pot utilitzar com a punt de referència per provar el sentit comú generatiu de les màquines. Els investigadors van presentar un conjunt de dades amb 35.141 conceptes, associats mitjançant 77.449 oracions.

 Els resultats van indicar que fins i tot el model de millor rendiment va arribar a només una taxa de precisió del 31,6%, davant el 63,5% aconseguit pels éssers humans sota les mateixes condicions.

 

 Errors tontos

 D’acord amb Bill Yuchen Lin, un dels especialistes responsables de la investigació, ¿va ser sorprenent comprovar que les màquines no poguessin recordar un simple coneixement basat en el sentit comú, el qual indica que un humà llançant un ‘frisbee’ hauria de ser molt més raonable que un gos fent-ho. I això malgrat haver sigut entrenades respecte a això», va explicar.

 «Vam descobrir que fins i tot el model més sòlid i efectiu, després d’entrenar amb un gran conjunt de dades i partint de tècniques d’aprenentatge profund d’avantguarda, encara pot cometre errors tontos», va afegir.

 Els científics continuaran treballant en el futur en noves tècniques d’entrenament, buscant descobrir finalment si el límit de la intel·ligència artificial és el senzill i quotidià sentit comú humà.

 Referència

 CommonGen: A Constrained Text Generation Challenge for Generative Commonsense Reasoning. Bill Yuchen Lin, Wangchunshu Zhou, Ming Shen, Pei Zhou, Chandra Bhagavatula, Yejin Choi and Xiang Ren. arXiv (2020).

 Imatge de portada:

Notícies relacionades

 Malgrat els avenços en el processament del llenguatge en els sistemes d’intel·ligència artificial, les màquines continuen produint oracions sense sentit comú com: ¿Dos gossos es llancen ‘frisbees’ l’un a l’altre». Il·lustració: Adriana Sánchez.

 Vídeo i podcast: editats per Pablo Javier Piacente partint d’elements i fonts lliures de drets d’autor.