Previsió meteorològica

Temps de Catalunya, avui diumenge 22 de gener del 2023: un dels dies més gèlids

Protecció Civil activa l’alerta per l’onada de fred en una jornada en què el vent emfatitzarà aquesta sensació

  • La neu arriba a cotes baixes a Catalunya

  • Vòrtex polar: què és i cinc claus per entendre el fenomen

  • ¿Què és la tramuntanada, el fenomen meteorològic que pot portar fred i neu aquests dies?

Temps de Catalunya, avui diumenge 22 de gener del 2023: un dels dies més gèlids

EPC

2
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge, 23 de gener, es presenta com una de les jornades més severes en l’episodi de fred intens, vent i neu que estem presenciant aquest inici del 2023.

El dia s’iniciarà amb una de les nits més gèlides de l’any, amb els termòmetres amb registres fins i tot lleugerament per sota dels dissabte, que va ser un dels dies més freds. L’ambient serà de pur hivern amb gelades entre moderades i fortes a les comarques d’interior i el Pirineu i possibilitat de febles al litoral.

En punts de la Catalunya Central i les comarques de Ponent les mínimes es podran situar en negatiu en un rang entre els -5 ºC i -10 ºC. En el sector nord-occidental fins i tot es poden registrar temperatures encara més baixes. Per la seva banda, al prelitoral i el litoral la previsió és que la temperatura mínima oscil·li entre els -5 ºC i els 5 ºC.

A més, el vent reforçarà la sensació de fred en el terç nord de Catalunya, especialment al Pirineu i el Prepirineu occidental, on hi poden haver ratxes que superin els 100 km/h. D’altra banda, també bufarà, amb ratxes fortes o molt fortes, el mestral a les Terres de l’Ebre i la tramuntana a l’Empordà.

El cel estarà serè o poc ennuvolat en general. A part, de matinada i a partir del migdia hi haurà alguns núvols mitjans pel terç nord i quadrant nord-est del territori que a estones deixaran el cel mitjà o molt ennuvolat. Al Pirineu occidental nevarà de manere feble a primera hora del matí.

Davant aquesta situació Protecció Civil ha activat aquest dissabte al migdia l’alerta del pla PROCICAT per l’onada de fred d’acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Notícies relacionades

Segons apunten els pronòstics elaborats fins ara, aquesta nit i la de diumenge es podria superar el llindar de fred a tot el territori català excepte al nord-est (Alt i Baix Empordà) i a l’extrem sud-oest (Montsià, Terra Alta i Baix Ebre) per l’afectació del vent en aquestes comarques.

Per a l’inici de setmana seguirà la tònica dels últims dies: estabilitat atmosfèrica, vent entre moderat i fort en el terç nord i una onada de fred àrtic que mantindrà els termòmetres sota mínims.