Pic de calor africana: Zones de Catalunya on les temperatures seran més altes en els pròxims dies

  • Catalunya activa l’avís per temperatures extremes diumenge

  • ¿Què és una nit tropical?

  • ¿Quan torna la calima?

Pic de calor africana: Zones de Catalunya on les temperatures seran més altes en els pròxims dies

FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una irrupció d’aire africà està provocant un augment de temperatura inusual per al mes de maig que arribarà al punt àlgid el pròxim cap de setmana, quan els termòmetres es poden enfilar a prop dels 40ºC en alguns punts de l’interior de Catalunya.

La predicció meteorològica indica una forta pujada dels termòmetres, que entre dissabte i diumenge registrarà temperatures màximes de més de 10 graus per sobre de la mitjana climàtica en zones de l’interior, amb els termòmetres per sobre dels 37 graus a les comarques de Ponent.

La Generalitat ha activat aquest dijous un avís per temperatures màximes extremes a les comarques occidentals de la Depressió Central, on s’espera que els termòmetres pugin més: El Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià, la Noguera i les Garrigues. El Meteocat ha remarcat que aquest avís per calor és el més primerenc que s’activa des del 2012. El mateix Meteocat ha destacat que no es pot parlar d’onada de calor, sinó de pic de calor, ja que no se superarà el límit de tres dies seguits amb temperatures extremes.

També es preveuen nits tropicals, amb mínimes per sobre dels 20ºC, a punts del litoral, i pronostiquen que aquest episodi de calor es prolongarà fins dimarts dia 24.

Per exemple, el Meteocat ha informat que la matinada d’aquest dijous han registrat les primeres nits tropicals en sectors de la vall de l’Ebre i en el Barcelonès. La mínima de Barcelona, registrada al Raval, (20,3º) és la nit tropical més primerenca de què es té constància en 15 anys.

La causa

Aquesta inusual calor el mes de maig es deu a l’arribada d’una massa d’aire molt càlid procedent del nord de l’Àfrica, mentre que els models meteorològics a mitjà termini indiquen que de cara als pròxims dies una zona anticiclònica s’ubicarà en el Mediterrani occidental, i una depressió se centrarà a l’oest de la península Ibèrica.

Aquesta configuració, segons els meteoròlegs, permetrà l’entrada d’un cop d’aire càlid de procedència africana, que anirà acompanyat de molta pols en suspensió, cosa que també agreujarà la situació de contaminació atmosfèrica per partícules.

Humitat i xafogor

Notícies relacionades

Al prelitoral català els valors màxims seran entre 27 i 32 graus, i al litoral i el Pirineu es quedaran entre 22 i 27. En canvi, la temperatura màxima quedarà frenada en alguns sectors pel vent de marinada, tot i que l’elevada humitat relativa també augmentarà la sensació de xafogor, especialment a prop de la costa.

A més, la temperatura mínima també quedarà bastant alta, i en alguns llocs del litoral hi haurà nits tropicals, amb valors mínims que puntualment no baixaran dels 20 graus. Les previsions indiquen que a partir del pròxim 24 de maig podrien començar a descendir les temperatures fins a arribar als valors propis per a l’època de l’any. Mentre duri la calor només es preveuen alguns xàfecs i tempestes de tarda, especialment al Pirineu i al quadrant nord-est.

Temes:

Calor