Previsió meteorològica

BCN s’acosta al seu rècord de calor al desembre amb temperatures pròpies del maig a tot Catalunya

Sant Andreu registra una temperatura màxima de 21,6 graus

Es tracta del final d’any més càlid de les dues últimes dècades

BCN s’acosta al seu rècord de calor al desembre amb temperatures pròpies del maig a tot Catalunya

EFE / JAUME SELLLART

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una massa d’aire tropical, més calent del normal per a aquestes dates, ha recorregut tot l’oceà Atlàntic fins a arribar a la península Ibèrica, on ha topat amb altes pressions, cosa que ha provocat el descens d’aquest aire fins a les capes baixes de l’atmosfera, comprimint-lo i escalfant-lo encara més, fins a arribar aquest dijous a temperatures de rècord. Barcelona es va acostar al seu màxim de calor al desembre, amb l’Observatori Fabra registrant 20,2 graus, només quatre dècimes per sota dels 20,6 del 16 de desembre del 2015. En altres parts de la ciutat, en canvi, sí que es van batre les marques: Sant Andreu va arribar a una temperatura de 21,6 graus a les 14.25 hores. 

També hi va haver rècords en altres barems. Segons va informar el Meteocat, l’estació de radiosondatge de Barcelona, situada a 3.180 metres d’altura, va registrar dijous a la matinada 6,9 graus, la temperatura més alta en aquest nivell en els 23 anys que s’han recollit dades. La marca més alta fins ara va tenir lloc el 6 de desembre del 2018, amb 5,8 graus. La mitjana de desembre se situa en -3,5 graus.  

El fenomen es va repetir a gairebé tot Catalunya i la resta d’Espanya, amb temperatures pròpies d’abril i maig, en el final d’any més càlid dels últimes dues dècades. L’ambient primaveral es mantindrà diversos dies. «El més rellevant d’aquesta entrada d’aire molt càlid és la seva durada. Fins al 4 de gener, tindrem aquests valors extrems», va escriure a Twitter Marc Lemus-Canovas, investigador de la Universitat de Barcelona (UB) i autor d’una eina que mostra com aquests episodis són cada vegada més comuns, a causa del canvi climàtic, que ha provocat que en les dues últimes dues dècades s’hagin registrat els 19 anys més calorosos. Entre 1985 i 2019, situacions com les d’aquests dies es van produir cada 10 anys, davant els entre 45 i 50 de moments anteriors. 

Fenòmens extrems

Així que el sol i la calor continuarà a tot Espanya per la nit de Cap d’Any i Any Nou, cosa que tancarà un 2021 marcat per un increment dels fenòmens meteorològics extrems, com la històrica borrasca ‘Filomena’ el gener passat, el nou rècord de temperatura màxima de 47,4 graus assolit a Montoro (Còrdova) i els 49,6 graus registrats al Canadà. Amb un temps anticiclònic, sec i estable, amb predomini de cel clar i algun interval de núvols alts, les temperatures seran inusualment càlides per a aquesta època hivernal, que arribaran, segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), als 25 graus a Granada, 24 graus a Múrcia, 22 graus a Barcelona i Pontevedra, mentre que Madrid arribarà als 17 graus. Les úniques excepcions se situen a les conques del Duero i l’Ebre, on dominaran els bancs de boires.

aA moltes capitals de província es batran de nou rècords, va assenyalar Efe el portaveu d’Aemet, Rubén del Campo. A Càceres, per exemple, s’esperen 20 graus aquest divendres, molt per sobre dels 16 graus registrats de valor màxim fins ara a la ciutat extremenya, el 31 de desembre de 1994. En gran part del país, les temperatures se situen entre 5 i 10 graus per sobre del normal, i fins i tot en àmplies zones són de 10 a 15 graus superiors. «Les màximes entre l’última setmana de desembre i la primera de gener no tenen precedent en aquest segle», va continuar Campo.

Notícies relacionades

Previsió per al gener

Les temperatures s’acostaran als seus valors habituals en aquestes dates amb la fi del Nadal, tot i que el gener del 2022 només serà lleugerament més càlid de l’habitual, amb precipitacions per sota de la mitjana. Segons les previsions del portal meteorològic Meteored (tiempo.com), s’albira una massa d’aire polar o àrtic vinculada a un tàlveg a partir del dia 4, que implicarà un descens de les temperatures, amb valors que rondaran la mitjana o quedaran per sota sobretot a l’est peninsular, el vessant cantàbric i l’arxipèlag balear. En funció de l’evolució del tàlveg, podrien donar-se diverses situacions respecte a les precipitacions. Actualment, es preveu un escenari més aviat sec per a mitjans de la primera setmana de gener, amb tot just pluges febles al nord de la Península.