Previsió meteorològica

Temps a Catalunya: tornaran els núvols... i demà el fred

Temps a Catalunya: tornaran els núvols... i demà el fred

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimecres, 1 de desembre, serà un dia plàcid al cel de Catalunya, però a partir de la tarda canviarà la decoració. Els núvols de la tarda donaran un avançament del nou episodi de fred que patirem aquest divendres.

El cel serà serè fins al migdia. A mitja tarda, els núvols s’imposaran pràcticament a tot el territori, sobretot a les comarques de l’est.

Serà també a partir de la tarda quan es produeixin precipitacions al Pirineu i el Prepirineu, sobretot en el costat nord. A final del dia, pot ploure en alguns punts del litoral nord, La cota de neu baixarà als 1.000 metres.

Les temperatures mínimes podran baixar en alguns punts. Les màximes no superaran els 16 graus.

El panorama canviarà radicalment aquest dijous, amb més fred, inestabilitat i nevades al Pirineu. Protecció Civil ha activat la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya (Ventcat) al Pirineu i el Prepirineu a partir d’aquest dijous. D’aquesta manera, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu fortes ratxes de vent a partir de dijous a la tarda i la matinada de divendres. En concret, s’esperen ratxes superiors als 90 km/h, sobretot a les comarques del Ripollès, l’alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Cerdanya.

A les cotes altes de muntanya, a causa de la previsió de nevades en alguna de les zones afectades pel vent, s’ocasionarà el fenomen del torb. Per això, demana extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i reduir la velocitat.

Notícies relacionades

De fet, Protecció Civil ha fet una crida a extremar la prudència en la mobilitat però també en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques o arbres com també a les zones rurals. També ha demanat evitar aquestes zones poblades d’arbres mentre bufi el vent fort i recomana que les activitats previstes a l’exterior només es facin si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys.

També ha avisat que cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat de bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables. A nivell preventiu, en àmbits urbans cal retirar elements inestables de façanes i balcons i si fa falta també decoracions nadalenques. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.