Efectes canvi climàtic

La intensitat de les onades de calor es duplicarà fins a 2050

  • Les projeccions climàtiques auguren que Espanya i Portugal patirà un increment de fins al 104% en excés de calor

La intensitat de les onades de calor es duplicarà fins a 2050
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La intensitat de les onades de calor a Espanya i Portugal pujarà un 104% fins a 2050, de manera que notarem un increment de la temperatura però també un augment de l’extensió espacial de les onades de calor.

Aquest efecte, segons ha revelat un estudi sobre projeccions climàtiques en el qual han participat investigadors de les universitats de Vigo i Santiago de Compostel·la, afectarà especialment a la regió centre-est de la península Ibèrica. La calor en zones com la costa mediterrània i el Pirineu podrien arribar a créixer en un 150%.

Excés de calor

La investigació, recentment publicada a la revista internacional ‘Atmospheric Research’, assenyala que els canvis més importants es produiran a la regió centre-est, arribant al 150% a la costa mediterrània i el Pirineu.

Segons un estudi.

La intensitat de les onades de calor a Espanya i Portugal augmentarà un 104% fins a 2050, segons un estudi sobre projeccions climàtiques en què han participat investigadors de les universitats de Vigo i Santiago de Compostel·la.

A més, l’estudi pronostica un augment de l’extensió espacial de les onades de calor, amb tendències que van del 6 al 8% cada dècada, de manera que els humans estaran molt més exposats al calor, en un augment de la demanda energètica i en creixent risc d’incendis.

Els esdeveniments de les onades de calor es poden caracteritzar per quatre dimensions: freqüència, durada, intensitat i extensió espacial i aquest estudi aplica per primera vegada el factor excés de calor (EHF, per les seves sigles en anglès), un paràmetre desenvolupat per científics australians que incorpora directament l’aspecte d’intensitat i el procés d’aclimatació del cos humà.

L’índex EHF és útil per detectar condicions d’onades de calor, cosa que el converteix en una eina per a la presa de decisions que minimitzin els impactes negatius que les onades de calor puguin causar en la salut pública o en altres sectors com l’agricultura, la silvicultura o l’energia.

Notícies relacionades

Per cada dècada, l’extensió mitjana de les onades de calor en el període 1971-2000 va créixer en un 1,71%, mentre que l’augment en l’extensió màxima va ser d’un 4,3%.

S’espera que la tendència continuï en el futur pròxim i els estudis apunten a un augment significatiu en la intensitat, la freqüència, la durada i l’extensió de les onades de calor a la península Ibèrica al segle XXI.